אנו עובדים בבית חולים פרטי באישור משרד הבריאות

menu

ועדה להפסקת הריון – הכירי את זכויותייך

ועדה להפסקת הריון – הכירי את זכויותייך

אם הגעת לכאן כנראה שאת, או אישה היקרה לך, מתכננת לסיים הריון לא רצוי. בין אם כבר קיבלת את ההחלטה וכעת את כאן כדי להתכונן ו/או ללמוד על התהליך, ובין אם את מבררת לגבי התהליך כדי לקבל החלטה מושכלת – הגעת למקום הנכון. ד"ר גוטמן ליווה מאות ואף אלפי נשים לאורך עשרות שנים בהן שימש כרופא נשים בכיר המומחה להפלות במגזר הפרטי והציבורי. לצד ד"ר גוטמן עומד צוות של מקצוענים ומקצועניות שנבחרו בפינצטה כדי להעניק לך את הליווי המחבק והטיפול המקצועי והרגיש שנשים, מטבע הדברים, זקוקות להם כשמדובר בטיפול רפואי מסוג זה.

בעמוד המידע אודות הוועדה להפסקת הריון ריכזנו עבורך את כל הידע הרלוונטי שתצטרכי כדי לעבור את הוועדה ממקום של מוכנות, אחריות והעצמה. עבור הסקרניות שביניכן, הוספנו גם קטעי העשרה שיאפשרו לכן להעמיק את הידע מעבר לנדרש במידה ותחפצו בכך. להלן סדר הנושאים המופיעים בעמוד זה. אם את מתעניינת בנושא מסוים, את מוזמנת "לקפוץ" ישירות אליו.

  1. מה זה "ועדה להפסקת הריון"?
  2. למה אני צריכה לעבור ועדה?
  3. מהם הקריטריונים לאישור הוועדה?
  4. סוגי הוועדות בהתאם לגיל ההריון
  5. ועדה להפסקת הריון: איך זה עובד בפועל?
  6. סוגי הוועדות: פרטי לעומת ציבורי

מה זה "ועדה להפסקת הריון"?

הוועדה להפסקת הריון היא הסמכות שמונתה על-ידי משרד הבריאות לאשר הפלות בישראל. הלכה למעשה, מדובר בהליך בירוקרטי קצר שאותו מחויבת לעבור, על-פי חוק, כל אישה המעוניינת להפסיק הריון. כל אחת רשאית לגשת לוועדה ללא קשר לגיל, דת, מוצא, אזור מגורים או מצב סוציו-אקונומי. לכולן זכות שוות לגשת לוועדה. נכון לרבעון הראשון של שנת 2024, בישראל ישנם 40 מוסדות רפואיים שקיבלו את אישור משרד הבריאות לערוך וועדות להפסקת הריון. בוועדה יושבים שלושה בעלי מקצוע: שני רופאים/ות ועובד/ת סוציאלי/ת. בהתאם להוראת החוק, לפחות אחת מחברי הוועדה חייבת להיות אישה!

למה אני צריכה לעבור ועדה?

נושא הוועדה להפסקת הריון בישראל הוא נושא רגיש ורוויי מחלוקות. מתוקף מחויבותנו לאתיקה המקצועית, אנו מקפידים להשאיר את הדעות האישיות שלנו מחוץ לקליניקה בכל יום מחדש. זאת על-מנת שנוכל לספק לך שירות מקצועי שכולל מתן מידע בלתי-אמצעי, נקי מסטריאוטיפים וחף מאג'נדות. מתוך הפריזמה הזאת, ננסה לענות על השאלה.

עבור החוששת שביניכן, נתחיל מהשורה התחתונה: יש פער גדול בין החוק היבש שעלול להישמע נוקשה, לבין ההתנהלות בפועל. נתוני הלמ"ס מראים ש 99.5% מהנשים שעברו ועדה להפסקת הריון – מקבלות אישור לביצוע הפלה. סקירה של נתון זה בעשרים וחמש השנים האחרונות מראה נתון עקבי ויציב של לפחות 99% אישורים של הוועדה לאורך כל ממשלות ישראל, בכל המוסדות ולכל הנשים.

דבר נוסף שירגיע אותך הוא הידיעה שיש לך חופש בחירה לגבי אופן ההתנהלות של הוועדה. לפי החוק, את לא חייבת "לעמוד פיזית" בפני הוועדה. את יכולה לדבר אך ורק עם העובדת-הסוציאלית בארבע עיניים. היא תציג את המקרה שלך לוועדה ותמסור את המסמכים הנדרשים שתעבירי לה לעיונם של הרופאים. מצד שני, אם את מרגישה יותר בנוח לדבר עם הרופאים "בגוף ראשון" וללא תיווך, את זכאית גם לכך.

לקריאה נוספת: מה ההיגיון מאחורי הוועדה להפסקת הריון?

מהם הקריטריונים לאישור הוועדה?

הוועדה רשאית לאשר לכל אישה להפסיק את ההריון שלה אם מתקיים אחד מהתנאים הבאים:

  • גיל: במידה ומדובר בנערה מתחת לגיל 18 או במקרה של אישה בת 40 ומעלה.
  • נסיבות ההריון: במידה ומדובר בהריון שנבע מיחסים האסורים על פי החוק הפלילי (כמו אונס) או גילוי עריות או במקרים של הריון מחוץ למסגרת הנישואין.
  • מומים בעובר: במקרים בהם ידוע כי העובר עלול להיות בעל מום גופני או נפשי.
  • סיכונים הנשקפים לחיי האישה: במקרים בהם המשך ההריון עלול לסכן את חיי האישה או לגרום לה נזק גופני או נפשי.

 

ומה אם אני לא בטוחה מה להגיד?
לקריאה נוספת: זכויות, גבולות ופרטיות בוועדה להפסקת הריון

ועדה להפסקת הריון

סוגי הוועדות בהתאם לגיל ההריון

יתכן שכבר שמעת את השמות "ועדה רגילה" או "ועדה בשלב החיות". חלוקה זו של הוועדות מתייחסת לגיל, כלומר, פרק הזמן שאת בהריון כשהספירה היא מהיום הראשון של המחזור האחרון שלך. גיל ההריון יקבע איפה תוכלי לעבור את ההפלה, ובהתאם לכך, איפה תצטרכי לקבל אישור מהוועדה להפסקת הריון.

"ועדה רגילה" – מתייחסת להריון בשליש הראשון או השני.

  • ועדה להפסקת הריון בשליש הראשון של ההריון (עד שבוע 12):
    ניתן לעבור את הוועדה בקליניקה של ד"ר גוטמן, או בכל אחד מ 40 המוסדות הרפואיים שקיבלו אישור לכך (לצפייה ברשימה המלאה, הקישי על הקישור המופיע לעיל).
  • ועדה להפסקת הריון בשליש השני של ההריון (שבוע 12 עד שבוע 24):
    ניתן לעבור את הוועדה אך ורק בבתי חולים ולא במרפאות כירורגיות. מוזמנת ללחוץ על הקישור שבסעיף הקודם כדי לראות פירוט של בתי החולים הרלוונטיים.

"ועדה בשלב החיות" – מתייחסת להריון בשליש השלישי.

  • ועדה להפסקת הריון בשליש השלישי – משבוע 24 ואילך:
    ניתן לעבור את הוועדה רק בבתי-חולים ספציפיים שקיבלו את ההרשאה לכך. זאת מכיוון שהפלה בשלב זה של ההריון כרוכה בסיכונים שמצריכים היערכות קלינית אופטימלית שתוכל לתת מענה במידה ויהיה בכך צורך.
  • נכון לרבעון הראשון של שנת 2024, 13 מוסדות מתוך 40 מוסדות רפואיים עורכים וועדות להפסקת הריון בשלב החיות. בתי-החולים הם בפריסה ארצית, מאשקלון ובאר-שבע בדרום ועד חיפה ועפולה בצפון.

שיחה עם העו"סית

כשתגיעי לקליניקה, תכנסי לשיחה עם העו"סית המקסימה שלנו. היא תשאל אותך את השאלות הבסיסיות שחוק ההפלות מחייב לצורך מתן אישור של הוועדה להפסקת הריון. היא גם תענה בסבלנות ובשמחה על כל השאלות שלך ותתן לך את התמיכה והחיזוק הנדרשים במידה ותזדקקי לכך. זכרי, אצלנו את יכולה להרגיש בנוח להגיד כל שעל ליבך בכל שלב של התהליך.

שיחה עם ד"ר גוטמן

לאחר השיחה עם העו"סית תפגשי את ד"ר גוטמן. במידה והמפגש הזה הוא המפגש הראשון שלך איתו, חשוב שתדעי שד"ר גוטמן ביצע כבר מאות הפלות בחייו. לצד אלו, הוא גם יילד אלפי תינוקות בריאים. כמי שעובד עם נשים ברגעים הכי רגישים ואינטימיים שלהן כבר עשרות שנים, את יכולה להיות סמוכה ובטוחה שד"ר גוטמן ישמור על מקצועיות, כבוד, ענייניות וגם רגישות ותשומת לב מירביים לצרכים שלך. בשיחה הזו את תקבלי את כל המידע הרלוונטי בפן הקליני לפני, במהלך ואחרי ההליך. בשלב זה, תוכלי לשאול את כל השאלות שנותרו לך, אם נותרו, ומכאן כל שיישאר הוא לבצע את ההליך ולהמשיך הלאה בחייך.

השיחה עם העו"סית ועם ד"ר גוטמן הם למעשה מה שנקרא בחוק היבש "הוועדה להפסקת הריון". כפי שאנו חוזרים ומציינים שוב ושוב בעמוד זה ובאתר בכלל, אנו שמים דגש גדול על מתן שירות אישי, מעטפת תומכת ויצירת אווירה קלילה ונעימה עד כמה שניתן. אם דמיינת את הוועדה כמו בית-משפט שבו את עומדת מול דיינים חמורי סבר – את יכולה לשכוח מזה. במידה ולא עלה שום דבר חריג בשיחה עם העו"סית ו/או עם ד"ר גוטמן, את מקבלת "אור ירוק" וממשיכה ישירות לשלבים הבאים: הכנה לפרוצדורה הרפואית, ביצוע הפרוצדורה, התאוששות, וזהו, סיימת.

לקריאה נוספת: עמוד המידע על הפלות

ועדה פרטית

(דהיינו, אחד מהמרכזים הפרטיים) ההרכב יכול להיות שונה, ותהליך הטיפול בנשים המגיעות לוועדה להפסקת הריון משתנה ממרכז למרכז.

בהגיעך אלינו, תוכלי לבוא לבד או עם בן/בת משפחה או חבר/ה.

בהתחלה תפגשי את ד"ר גוטמן, ואחרי שיחה וביצוע אולטרסאונד, תמשיכי לשיחה עם העובדת הסוציאלית שלנו, ושם תעברי את הוועדה.

lpage3

אז מה בעצם אמרנו עד כה?

  1. כל אישה שרוצה לעבור הפסקת הריון בישראל- יכולה, אך היא חייבת לעבור קודם את הוועדה להפסקת הריון (ועדה רפואית).
  2. ישנם קריטריונים לועדה (תקפים בכל הוועדות), ולמעשה נוגעות בעיקר לנשים נשואות.
  3. ניתן לעבור את הוועדה באופן ציבורי או פרטי (כשהאחרון, בדרך כלל בסמיכות להפלה).
  4. במקרה של קטינות, ניתן להיוועץ עם דלת פתוחה הנותנת מענה לקטינות בהריון עם או בלי ידיעת ההורים.

איך קובעים תור לוועדה, ובמה להצטייד?

תלוי.

באופן פרטי, באחד המרכזים המורשים, הוועדה והפעולה עצמה יהיו בד"כ בסמיכות, ולכן מועד הוועדה יקבע לפי זמן ההגעה שלך אליה.

באופן ציבורי, דרך קופת החולים, הוועדות מתכנסות לפי זמניהם, המפורטים ברשימה, ויש להגיע לוועדה בתיאום עם המזכירות שלה.

 במה צריך להצטייד לפני שמגיעים לכל ועדה:

  1. מסמכים מזהים: ת.ז. או כל מסמך רשמי אחר שבו מוצגת התמונה שלך (למשל, דרכון).
  2. מסמכים רפואיים: שאותם צריך לברר לפני הגעה לכל מרכז אליו את פונה.

 

האם תהליך אישור הוועדה כרוך בתשלום?

לפי החוק בישראל כל אישה עד גיל 33 זכאית למימון הפלה דרך קופת החולים בה היא נמצאת. לאחר גיל 33, סבסוד ההפלה יהיה רק במקרים הבאים:

  1. הריון הנובע מיחסים אסורים לפי החוק הפלילי (אונס או גילוי עריות).
  2. ההריון יכול לסכן את חיי האישה.
  3. העובר לא מתפתח כשורה מבחינה רפואית.

יש לבדוק את התנאים לתשלום בכל אחת מהקופות לנשים שעברו את גיל 33.

קראי עוד על הפלה דרך קופות החולים

בינואר 2023 אושר בסל הבריאות ביצוע הפסקות הריון לנשים דרך קופת החולים גם מעל גיל 33. יש להיוועץ עם נציג מטעם הקופה. לקריאה נוספת על-כך, בכתבה הבאה

האם הוועדות הציבוריות/פרטיות הן סודיות?

כן!

כל המידע והמסמכים הקשורים בך, והחלטת הוועדה, הם חסויים לגמרי.

חשוב שתדעי,

ניתן להגיע עם אישור ועדה להפסקת הריון מאחד מבתי החולים הציבוריים, או לעשותה אצלנו בדיסקרטיות, בזמינות מלאה, וכמובן, באישור משרד הבריאות, וכל זאת באותו היום שבו תרצי להגיע לביצוע ההפלה.

חשוב לציין כי הוועדה אצלנו מאשרת רק עד שבוע 12 להריון.

לאחר האישור, אם תבחרי בהפלה פרטית, חשוב לנו שתרגישי בטוחה ורגועה, ועל-כן אנחנו מתחייבים לטיפול אישי ובליווי מלא של ד"ר גוטמן, רופא מומחה לפריון מיילדות וגניקולוגיה.

יחד תוכלו להבין מהי הדרך הנכונה ביותר עבורך.

למידע נוסף, קראי זכויות נשים לאחר הפלה

כל המידע אודות הוועדה להפסקת הריון בישראל

סוגיית "נשואה" בועדה להפסקת הריון

כפי שציינו, כדי לקבל את אישור הועדה להפסקת הריון, עליך לעמוד בתנאים הבאים:

מי יכולה לקבל את אישור הוועדה

  • נשים מתחת לגיל 18 (וללא ידיעת הוריהן) ונשים מעל גיל 40.
  • נשים הרות כתוצאה ממעשה פלילי (אונס, גילוי עריות).
  • בעלות אישור רפואי או פסיכיאטרי המציין כי המשך ההריון עלול לגרום לנזק.
  • נשים שאינן נשואות או שההיריון הוא מחוץ לנישואין.
  • העובר עלול להיות בעל מום גופני או נפשי.

אם את רשומה כ"נשואה" במשרד הפנים, טרם מלאו לך 40 שנה, ואינך מעוניינת בהריון, את לא יכולה לקבל את האישור "סתם ככה", וחייבת סיבה רפואית להפלה, או שעליך להצהיר כי "ההריון מחוץ לנישואין", זאת אומרת, לא מבעלך (גם אם המציאות היא אחרת).

שימי לב, במקרים מסוימים עשוי בית המשפט להורות על הסרת הסודיות, דהיינו, במסגרת הליכי הגירושין, בן זוגך יכול לבקש מבית המשפט לקבל את מסמך הועדה להפסקת הריון. מסמך זה עלול להוות בעיה עבורך בעיקר כאשר מדובר בהליך המתקיים ברבנות.

בעוד שהצורך לספק סיבה לא חל על נשים גרושות, רווקות או אלמנות, דווקא נשים נשואות מוצאות עצמן בבעיה שמאלצת אותן לשקר רק כדי לבצע החלטה רפואית שקשורה לגופן הפרטי, ובצדק כועסות שהמדינה מחליטה בשבילהן, רק כי הן "נשואות".

לצערי אין עדיין פיתרון לכך, ולמרות שהמדינה יודעת על "הפתרונות היצרתיים" הקיימים לקבלת האישור, אין כל נסיון לפתרון הבעיה.

סוגי הוועדות: פרטי לעומת ציבורי

הבדלים בין ועדה ציבורית לפרטית

אז למה את מחכה? כל יום הוא קריטי למען בריאותך ולמען השקט הנפשי שלך!
חייגי עכשיו 073-7605550 לייעוץ והכוונה ראשונית ללא עלות,
למידע נוסף ו/או לקביעת תור לקליניקה של ד"ר גוטמן.

אודות המחבר

ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

עוד קצת מידע שחשוב לדעת,
lpage3
התקשרי לקביעת תור
כתובתינו
דילוג לתוכן