אנו עובדים בבית חולים פרטי באישור משרד הבריאות

menu

הקשר בין הפלות חוזרות לקרישיות יתר

הקשר בין הפלות חוזרות לקרישיות יתר

למעלה מ-500,000 נשים בארצות הברית סובלות מהפלות חוזרת מדי שנה. הסיבות המרכזיות להפלות מסוג זה הן פגמים כרומוזומליים, ובעיה בקרישיות (כ-55%) הגורמת לפקקת ואוטם של השליה, כפי שעולה מנתוני המכונים האמריקאים הלאומיים לבריאות NIH. לנתונים הללו ולקושי הפיזי מתלווים אתגרים רגשיים, הכוללים גם חשש בכל פעם מחדש כשהאישה נכנסת להריון. היכרות עם הנושא וגורמי הסיכון, בנוסף להבנה כיצד אפשר לנסות ולמנוע מצב זה, יכולים לסייע לך להתמודד עם קרישיות יתר.

קרישי דם - מדוע ואיך הם נוצרים?

קרישיות דם היא תהליך טבעי המגן עליך מפני דימום כשאת נחבלת, נפצעת או סובלת מחתכים ופגיעות. זאת על ידי איטום הפצע ועצירת הדימום. בשלב הבא תיכנס לפעולה המערכת החיסונית שתתחיל לרפא את האזור. כאשר נוצר קריש דם גדול מדי, הוא יכול לסתום את כלי הדם וכך לגרום לבעיות רבות כדוגמת התקפי לב, שבץ מוחי וגם להפלות חוזרות בהריון.

הקשר בין הפלות חוזרות לקרישיות יתר

מה גורם לשינויים בקרישיות הדם בהריון?

למרות שכל אחד ואחת יכולים לפתח קריש דם, נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר (פי 5!) במהלך ההריון, הלידה ועד 3 חודשים לאחר הלידה. כך על פי המרכז למניעת מחלות ומניעתן . זה קורה משום שבתקופת ההריון, הדם של האישה נקרש בקלות רבה יותר במטרה להפחית את איבוד הדם במהלך הצירים והלידה. בנוסף, עלולות נשים בהריון לחוות פחות זרימת דם לרגליים מכיוון שכלי הדם סביב האגן נלחצים על ידי העובר הגדל.

כיצד קרישי דם גורמים להפלה ולסיבוכי הריון?

כאשר קריש הדם חוסם את זרימת הדם לכלל איברי הגוף, הוא עלול למנוע את אספקת הדם לשליה. הדבר יכול למנוע הגעת חמצן ותזונה לעובר, וכך יכול לפגוע בצמיחתו ולהוביל להפלה. סיבוכי הריון נוספים שעלולים להיגרם כתוצאה מקרישיות יתר הם פקקת ורידים שיכולה לגרום לפקקת ריאתית מסוכנת; רעלת הריון; היפרדות שליה ואף לידת עובר מת. להפרעות בקרישת הדם יכולות להיות השפעה מהותית עוד לפני הכניסה להריון, והכוונה לפגיעה בפוריות

האם אפשר למנוע התפתחות קרישי דם בתקופת ההריון?

ברוב המקרים כן, עם דגש על הסיכון האישי של כל אחת לסבול מהתופעה, והכוונה לגורמי סיכון מהם את עלולה לסבול כדוגמת:

  • היסטוריה משפחתית או רפואית של קרישי דם או הפרעה בקרישת הדם.
  • נטייה גנטית לקרישי דם.
  • עודף משקל.
  • גיל מבוגר.
  • חוסר תנועה ממושך (במהלך שינה או נסיעה למרחקים ארוכים).
  • לידות מרובות.
  • ניתוח קיסרי שקדם להריון הנוכחי.
  • מצבים רפואיים מסוימים כדוגמת בעיות בלב, זיהומים חוזרים או סוכרת.

ייעוץ עם רופא/ה הנשים שלך, ביצוע בדיקות רלוונטיות ומעקב צמוד במידה ואת אכן סובלת מאחד מגורמי הסיכון או יותר, קריטיים כדי לנסות ולמנוע קרישיות יתר, במיוחד בתקופת ההריון הרגישה כל כך. חשוב גם להכיר היטב את התסמינים כדי לפנות לעזרה רפואית בהקדם, במידה ומופיעים, הכוללים:

– כאב או רגישות שלא נגרמו מפציעה.

– עור המרגיש חם למגע, שצבעו אדום או בגוון דהוי.

– נפיחות של אחד מאיברי הגוף.

– קשיי נשימה.

– כאבים בחזה המחמירים עם נשימה עמוקה או שיעול.

– שיעול המלווה בדם.

– דופק מהיר, יותר מהרגיל.

ככלל, חשוב שבכל נסיעה או טיסה, תקפידי לנוע הרבה ולא להישאר באותו מקום במשך יותר מ-3 שעות. זאת במטרה לעודד את זרימת הדם לרגליים. גם כשאת יושבת, הקפידי לבצע מתיחות, עם דגש על הרגליים.

כיצד מטפלים בקרישי דם בהריון?

ברוב המקרים תתבקשי ליטול נוגדי קרישה, זאת כל עוד הם בטוחים לשימוש במהלך ההריון ועל בסיס המקור לתופעה והמחלה עצמה. ישנן גם שיטות טיפול המשמשות גם לבדיקת בריאות העובר ומשמשות למעקב, כשדוגמת: בדיקת אולטרסאונד, ומעקב אחר קצב הלב של העובר. גם לאחר הלידה נמשיך את דרך הטיפול בה בחרנו, עם דגש על התרופות שאת נוטלת.  

אודות המחבר

Picture of ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

התקשרי לקביעת תור
כתובתינו
דילוג לתוכן