אנו עובדים בבית חולים פרטי באישור משרד הבריאות

menu

מקלוני ביוץ- בדיקת ביוץ ביתית

נשים רבות אינן יודעות מתי הן מבייצות, כולל מהם הסימפטומים המעידים על המועד בו הביצית והזרע אמורים להיפגש. כל אישה נולדת עם מיליוני ביציות שאינן מתחדשות ומחכות לתחילתו של הביוץ. בכל ביוץ משתחררת בדרך כלל ביצית אחת, עם משך חיים של 12-24 שעות מרגע היציאה מהשחלה. בשלב זה ישנן נשים שעלולות לחוות דימום קל מאוד או כתמים אדומים, וכאבים קלים. בנוסף, יכולה הווסת להתרחש ללא ביוץ, ולהיפך, כפי שעולה מנתוני ה- American Pregnancy Association .

המשיכי לקרוא כדי לדעת מה קורה בכל שלב בביוץ, להכיר את הקשר בינו לבין המחזור החודשי, ולהבין כמה חשוב לזהות תסמיני ביוץ במטרה להגדיל את הסיכוי להיכנס להריון.

ביוץ - מה זה אומר? ומה הקשר למחזור החודשי?

לפני שנתחיל, חשוב להבין מה זה אומר ביוץ, וכל כמה זה קורה. מדובר בתהליך בו משתחררת של הביצית מאחת השחלות, דבר שמתרחש בדרך כלל כשבועיים לפני תחילת הווסת. מחזור כל ביוץ מחולק לשני שלבים שונים. השלב הראשון בו מתפתחים הזקיקים, והשלב הלוטאלי במהלכו מתעבה רירית הרחם כהכנה לקבלת הביצית המופרית. כחלק מתהליך הביוץ משתחרר גם הורמון הפרוגסטרון שגורם לעלייה בטמפרטורת הגוף הבסיסית ב- 0.5 עד 1 מעלות צלזיוס. במידה והביצית הופרתה ומתחיל הריון, הטמפרטורה תישאר גבוהה. אם הביצית לא הופרתה או השתרשה בדופן הרחם, הטמפרטורה תרד ויופיע המחזור החודשי.

אורך המחזור הממוצע של האישה נמשך 28 ימים, לעיתים גם כמה ימים פחות או יותר, טווח שנחשב נורמלי בהחלט. במחזור ממוצע מתרחש הביוץ כ-14 ימים לפני תחילת הווסת הבאה שלך. התזמון המדויק משתנה בהתאם לאורך המחסור בפועל. הווסת עצמה תופיע כאמור רק כאשר הביצית לא הופרתה ולכן היא מתפרקת ונספגת ברירית הרחם, דבר שיוצר את הדימום המכיל גם את אותה רירית.

איך ניתן לזהות את מועד הביוץ?

רגע לפני שאנחנו ממשיכים למקלוני הביוץ, חשוב שתכירי כמה סימנים שיכולים להעיד על ביוץ, ומאפשרים לדייק עוד יותר את הזיהוי. תסמינים אלו כוללים אחד או יותר מהסימנים הבאים:

  • הפרשות מהנרתיק דמויות ריר.
  • דימום קל או כתמים אדומים.
  • כאבי בטן, עם התמקדות בצד אחד יותר מהשני.
  • עלייה בטמפרטורת הגוף.
  • רגישות בחזה.
  • נפיחות בבטן.
  • שינויים במצב הרוח.
  • שינויים בתאבון.
  • עלייה בחשק המיני.
בדיקת ביוץ ביתית
דרכים נוספות לאבחון מועד הביוץ, עם דגש על מקלוני ביוץ ישנן כמה שיטות שנועדו לחזות את מועד הביוץ בדרכים מעט יותר אובייקטיביות. הראשונה, היא שיטת לוח שנה הכוללת ניתוח של מחזורי הווסת במשך 6 חודשים. חישוב הביוץ הפוטנציאלי כולל החסרה של 18 יום מסך כל ימי המחזור הקצר ביותר שלך, ו-11 ימים ממספר ימי המחזור הארוך ביותר שלך. שני המספרים האלו יחד יכולים להעיד על המועד בו את הכי פורה. גם טמפרטורת הגוף שלך שעולה כאמור מעט במהלך הימים בהם את פוריה (עד מעלת צלזיוס), יכולה להעיד על הגעתו הצפויה של הביוץ. בשיטה זו עדיף למדוד באמצעות מדחום את טמפרטורת הגוף מדי בוקר (לפני הקימה מהמיטה או ביצוע כל פעולה שהיא), ולנהל יומן מעקב. בצורה כזו ניתן לרשום במשך כמה ימים ולאורך מספר חודשים את התוצאות, וכך לזהות מתי טמפרטורת הגוף שלך אכן עולה והביוץ קרב. דרך נוספת עושה שימוש במדידת ריר צוואר הרחם, הנוזל שמייצר צוואר הרחם שעובר כמה שלבים במהלך המחזור החודשי, והופך לסמיך, חלקלק לבן ויבש לפני הביוץ. מקלוני ביוץ – מדויק ונוח ערכות הביוץ המאושרות והעומדות בתקן, יכולות לחוות את מועד הביוץ הפוטנציאלי. זאת על ידי זיהוי נוכחות של הורמון LH (luteinizing) בשתן שלך, שרמתו עולה לפני הביוץ. הבדיקה עצמה דומה לבדיקת הריון, במהלכה את מטילה שתן על המקל. תוצאה חיובית תבוא לידי ביטוי בשני פסים או בחיוך (במידה ומדובר בערכה דיגיטלית) ומשמעותה, בש-36 הקרובות צפוי להגיע הביוץ. להדגיש כי החיווי המעיד על תוצאה חיובית שמשמעותה שהביוץ אוטוטו מגיע, משתנה בין מותג אחד לשני, וכך גם חשוב לעקוב אחר הוראות היצרן. כמה זמן במהלך הביוץ אפשר להיכנס להריון? לעומת הביצית שיכולה להחזיק מעמד רק 24 שעות מרגע יציאתה מהשחלה, מצליח הזרע לחיות ברחם שלך בטווח של 3-5 יום. זה אומר שכדי להגביר את סיכוייך להרות, חשוב שתקיימי יחסי מין כחמישה ימים לפני הביוץ ועד יום אחד לאחר הביוץ. כך, יחכה הזרע לביצית, ולא להיפך.   ואם הביוץ אינו מגיע? ישנם מצבים בריאותיים מסוימים שעלולים להשפיע על הביוץ, וכך גם על הפוריות ויכולתך להרות. דוגמה לכך היא תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS) הגורמת להתפתחות של שחלות מוגדלות, שלעיתים מכילות ציסטות קטנות ומלאות נוזלים. מצב זה יכול להוביל לחוסר איזון הורמונלי ולמנוע ביוץ. זאת בנוסף לאי ספיקת שחלות מוקדמת, השמנת יתר או משקל נמוך מדי, הפרעה בתפקוד ההיפותלמי, עודף פרולקטין, שימוש תרופות מסוימות שמשפיעות על מערכות הגוף הרלוונטיות, מחזור לא סדיר, פעילות גופנית מאומצת מדי, חשיפה לזיהום וגורמי סיכון סביבתיים, וגם מצבים נפשיים כמו לחץ ומתח. במצב זה, מומלץ שתפני לייעוץ רפואי, כדי לאבחן את מקור הבעיה ולטפל בהקדם.

אודות המחבר

תמונה של ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

עוד מידע חשוב...
התקשרי לקביעת תור
כתובתינו
דילוג לתוכן