אנו עובדים בבית חולים פרטי באישור משרד הבריאות

menu

הכל על ביוץ ועל שיטת "הימים הבטוחים"

ביוץ מתרחש לרוב פעם בחודש וזהו תהליך שבו ביצית בשלה משתחררת מהשחלה ונדחפת מטה דרך החצוצרה וממתינה להפריה ע"י הזרע.

באותו הזמן רירית הרחם מתחילה להתעבות וזאת כדי להכין את הרחם לקליטת הביצית המופרת במידת הצורך.

רק בזמן שבו הביצית משתחררת מהשחלה ניתן להיכנס להריון, ובד"כ, אך לא תמיד, זה יהיה 13-15 יום מקבלת הווסת.

כאשר אין מפגש בין ביצית לזרע ולא נוצרת הפריה, הביצית מתפרקת אל הרירית, ואלו יוצאות בצורת המחזור החודשי.

כל המידע החשוב על תהליך הביוץ

כמה נקודות חשובות אודות הביוץ:

° ביוץ יכול להתרחש כל חודש במועד אחר.

° אורך חיי ביצית הוא בין 12-24 שעות מרגע שיוצאת מהשחלה (וחלון הזמן האפשרי לה להפרייה).

º בדרך כלל רק ביצית אחת משתחררת כל ביוץ.

º השתרשות ביצית מופרת לוקחת בדרך כלל 6-12 יום אחרי הביוץ.

º המחזור החודשי הוא למעשה הביצית הלא מופרית ורירית הרחם שהתפרקה בגלל שלא היה בה צורך (לא היה הריון).

° מכיון שזרע יכול לחיות בגוף האישה עד 5 ימים, לרוב מומלץ לקיים יחסים גם לפני מועד הביוץ, במידה ורוצים להגדיל את הסיכויים להתעברות.

מכאן "שחלון הזמן" הכללי הן של האישה והן של הגבר לפריון, הוא בערך 6 ימים

 

שיטת הימים הבטוחים

העידן המודרני מתאפיין במודעות אוניברסלית הולכת וגוברת להקפדה על אורח חיים בריא. מגמה בולטת בתחום הבריאות, אשר תפסה תאוצה במסגרת תהליכי העלאת המודעות הללו, היא הפחתת השימוש בכימיקלים ובחומרים סינתטיים. אחד מן המאפיינים של מגמה זו הוא חיפוש אחר חלופות טבעיות ואורגניות. מבע מעניין של המגמה בא לידי ביטוי בעולם רפואת הנשים. כך, למשל, החלו נשים רבות להביע מורת רוח אל מול תופעות הלוואי של השימוש בגלולות למניעת היריון, ביניהן: עלייה במשקל, דימום בין ווסתי ואף שינויים במצב הרוח. כל התופעות הללו עודדו נשים רבות לחקור אחר שיטות טבעיות למניעת היריון, וכך החלה להתגבר ההתעניינות ב"שיטות מבוססות סימפטומים" או "שיטות מבוססות לוח שנה", כאשר הפופולרית ביותר מבניהן היא "שיטת הימים הבטוחים". רגע לפני שאתן ממירות את חפיסת הגלולות החודשית בלוח שנה מעוצב, עצרו כדי לקרוא אודות הסכנות וההשלכות שנלוות אליה.

ימים בטוחים

מהי שיטת "הימים הבטוחים"?

 

שיטת הימים הבטוחים היא שיטה טבעית למניעת הריון. היא מבוססת על היכרות והתאמה למחזוריות של פריון האישה. זו לא השיטה היחידה בז'אנר הזה, אך היא כנראה המפורסמת ביותר. שיטות מעין אלו, מתבססות על תיעוד קודם של תקופת הווסת, והן נועדו בכדי לתזמן את קיום יחסי המין לצורך מניעת היריון. שיטת הימים הבטוחים מבוססת על חישוב זמני הביוץ וחישוב זמני המחזור המשוערים, כך שניתן יהיה, כביכול, לחזות את חלון הזמנים שבו ניתן לקיים יחסי מין מבלי להיכנס להריון. אחד הדברים הקריטיים שחשוב להבין כאשר מדברים על שימוש פרקטי בשיטה הזו, הוא שבפועל, הימים הבטוחים הם הימים בהם הסיכוי להיכנס להריון קטן יותר, אך אינו אפסי.

 

כיצד מחשבים את זמני "הימים הבטוחים"?

 

על מנת להבין את אופן חישוב הימים הללו, ראשית יש להבין את משמעות המושג "ביוץ". הביוץ הוא השלב במחזור החודשי בו חורגת הביצית מן השחלה. היא עושה את דרכה אל החצוצרה, שם היא עתידה להמתין להפריה. ימי הביוץ הם מסגרת הזמן שבו הסיכוי להיכנס להריון הוא הגבוה ביותר. הביוץ אורך בין 48 ל 72 שעות ולמי שכן חפצה להיכנס להריון, מומלץ לקיים יחסי מין במהלך מסגרת הזמנים הזו (וגם לפניו). על פי השיטה, הימים הבטוחים נחשבים לימים שאינם הימים הפוריים (ימי הביוץ) – כלומר זמני הווסת והימים שאחריו. חשוב לציין כי מרבית הגורמים הרפואיים אינם מכירים ביעילות השיטה, וטוענים כי במהלך המחזור החודשי לא קיימים כלל ימים שהינם מוגנים באופן מוחלט מפני כניסה להריון. במאמר מפורסם שראה אור בשנת 1989, פרסמה החוקרת מ.לאבוק כי שיטת הימים הבטוחים יעילה בשיעור של כ60% – בהחלט לא סטטיסטיקה מספקת למי שחשוב לה להימנע מהריון.

מדוע שיטת הימים הבטוחים אינה בטוחה?

 החישוב שנעשה בשיטה, מבוסס על זמני מחזור קבועים וסדירים, שמחזורם אורך כ 28 ימים. בפועל, הזמנים במחזור החודשי אינם זהים לחלוטין בקרב כל הנשים. העיתוי של הביוץ החודשי עשוי להשתנות מאישה לאישה בהתאם לפרמטרים מגוונים (אפילו בעקבות סטרס!). העיתוי עשוי להפתיע ולהופיע במועדים שונים כל חודש – אפילו אצל אותה האישה. מעבר לכך, שיטה זו שיעילותה כרוכה בספירה חשבונאית מורכבת ולא עקבית, מעלה את הסיכוי לשגיאות. הסיכוי שיתרחש בלבול בספירה הוא גבוה, וגם לא תמיד האישה יודעת להגיד בוודאות מתי החל הדימום הווסתי בחודש מסוים, כיוון שקורה לעיתים שכמעט ולא ניתן להבחין בו. במצב כזה, כל הספירה תהיה שגויה מהשורש. פרט נוסף שחשוב לדעת הוא שהזרע יכול לחיות בגופה של האישה כ 5 ימים במהלכם קיים פוטנציאל להתעברות, פרט שהשיטה אינה לוקחת בחשבון כלל. ראוי גם לזכור שגם אם הצלחנו לספור כראוי ולתפוס את מסגרת הזמן הנכונה, גם אם שפר עלינו מזלנו ולא נקלטנו, השיטה עדיין לא מגינה מפני מחלות מין. לסיכום, ניתן לומר בבטחה כי אין כל בסיס להניח ששיטת הימים הבטוחים היא שיטה יעילה או בטוחה למניעת היריון.

שיטת הימים הבטוחים

שיטות טבעיות ובטוחות יותר למניעת הריון

אם בכל זאת הנך מעוניינת להחליף את השימוש בגלולות ובוחנת אפשרויות טבעיות יותר למניעת הריון, יש מה לעשות.
כיום, קיימות שיטות מוכרות אחרות אשר אחוזי ההצלחה שלהן הם גבוהים יותר. אחד הפתרונות הנפוצים והיעילים ביותר הוא התקן תוך רחמי. סוג אחד של ההתקן עובד באופן דומה למנגנון הפעולה של הגלולות; על ידי שחרור חומר הורמונלי המונע היריון. סוג אחר של ההתקן מבוסס על שחרור יונים של נחושת. הנחושת היא חומר אורגני המופק מהטבע שהוכח כבטיחותי ונטול סכנות לגוף האדם, ובפרט, לגוף האישה. יוני הנחושת מפריעים לזרע בדרך להפריה וכך נמנע ההיריון. יעילות ההגנה של ההתקן מוערכת בכ 99% אחוזים וניתן להחדיר ולהוציא אותו מהגוף בקלות.

מעוניינת להפסיק ליטול גלולות למניעת היריון ולעבור לשיטה טבעית יותר? אני מזמין אותך ליצור קשר כבר עכשיו עם הקליניקה ולהגיע אליי להתייעצות. אשמח להכיר אותך ולסייע לך בהתאמת הפתרון האופטימלי עבורך.

"האם אפשר להיכנס להריון לפני מחזור?"
"כמה זמן אחרי המחזור אפשר להיכנס להריון?"

אודות המחבר

ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

התקשרי לקביעת תור
כתובתינו
דילוג לתוכן