אנו עובדים בבית חולים פרטי באישור משרד הבריאות

menu

גביעונית- כל מה שרצית לדעת על כוסית הסיליקון

בכל סופרמרקט סטנדרטי ישנם מדפים ארוכים, הגדושים במוצרי היגיינה למחזור, בעיקר תחבושות וטמפונים. מוצרים אלו הם חד פעמיים, ומוצאים את דרכם לפח האשפה בתום השימוש. לכל אחד מהמוצרים הללו יש את היתרונות והחסרונות שלו, אולם קיים מוצר אחד שאין לו נוכחות במדפים הפופולריים בסופרמרקט: הגביעונית.

 

מהי גביעונית?

קל להבין את הצורה של הגביעונית דרך שמה: מדובר במעין מיכל קטן וגמיש בצורת גביע, המוחדר לתוך הנרתיק על מנת לאגור את נוזלי הווסת (ולא לספוג אותם אליו, כמו תחבושת או טמפון).

החלק התחתון של הגביעונית הוא מחוספס, ומחובר אליו “גבעול” שמטרתו לסייע למשתמשת להוציא את הגביעונית החוצה. בצד העליון הרחב של הגביעונית קיימים חורים, המהווים בעצם את קצה גבול יכולת התכולה של הגביעונית: כשהנוזל מגיע לקו הזה, הגביעונית תתחיל לדלוף.

החומרים מהם מייצרים את הגביעונית, עשויים להיות סיליקון באיכות רפואית, גומי או חומר שנקרא TPE. מרבית  הגביעוניות עשויות מסיליקון רפואי, שהוא חומר שנבדק והותאם לשימוש פנימי ולכן בטוח לשימוש.

שני החומרים האחרים לא נבדקו באותו אופן ולכן עלולים להוות סכנה למשתמשת.

איך בעצם עובדת גביעונית?

הגביעונית מוחדרת לנרתיק בצורת קיפול, מחליקה פנימה ואז מתיישבת בין דפנות הנרתיק. כאשר הקיפול משתחרר נוצר מעין ואקום, וככה הגביעונית “ננעלת” במקומה, ולא זזה גם אם האישה פעילה. דם הווסת נאגר לאורך היום בתוך הגביעונית, כאשר מומלץ לרוקן אותה פעמיים ביום (כמובן בהתאם לעוצמת הדימום) או על פי הוראות היצרן.

הוצאת הגביעונית מתבצעת באמצעות לחיצת שרירי רצפת האגן כלפי מטה, על מנת לגרום לגביעונית להתקרב אל פתח הנרתיק.

כאשר הגביעונית קרובה מספיק, יש לאחוז בגבעול ולנענע מעט את הגביעונית כלפי מטה, על מנת שיהיה ניתן להגיע אל החלק הרחב יותר שלה.

כאשר יש אחיזה בחלק זה, יש לצבוט אותו על מנת לשחרר את הואקום ולשלוף את הגביעונית החוצה. את הנוזל שהצטבר יש לרוקן אל תוך האסלה, ולבצע שטיפה על פי ההוראות שבסעיף הבא.

בטיחות ושמירה על סטריליות

ראשית כל חשוב לדעת: נשים משתמשות בגביעוניות כבר מספר עשורים, ועד כה לא נמצאו סיכונים בריאותיים הקשורים לשימוש בהן, שלא כמו טמפונים למשל (שעלולים לגרום לתסמונת ההלם הרעלי). 

בנוסף, ישנם מספר מותגים המייצרים גביעוניות שאף קיבלו אישור מאת מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA).

לפני השימוש רצוי לחטא את הגביעונית באמצעות כוהל, ולאחר ריקון הגביעונית יש לרחוץ אותה היטב באמצעות מים ובסבון.

לאחר הווסת, יש להרתיח את הגביעונית במים למשך מספר דקות, או להשרות אותה בחומר חיטוי.

על פי היצרנים, אין להשתמש בגביעונית בעת דימום שלאחר לידה.

איך בעצם עובדת גביעונית?

לשימוש בגביעונית יתרונות רבים. הנה חלק מהם: 

  • חיסכון בכסף- רכישה חד פעמית שמחזיקה מעמד לשנים רבות
  • יתרון סביבתי- איננה מייצרת פסולת כמו מוצרי הגיינה חד פעמיים
  • שומרת על סביבת הנרתיק לחה ולא סופחת נוזלי סיכה נרתיקיים, החשובים לשמירה על האיזון החיידקי
  • החלפת הגביעונית פחות תדירה מאשר תחבושות וטמפונים, וכן קיבולת הנוזלים שלה גבוהה יותר מטמפון “סופר”.
  • השימוש בגביעונית שומר על הדם במצב נוזלי ומונע את התקרשותו, ובכך נמנע הריח הלא נעים המתלווה למחזור החודשי.
  • כאשר שמים אותה בצורה נכונה, הגביעונית נוחה מאוד, ובלתי מורגשת. ניתן לקיים עמה פעילויות כושר שונות ללא חשש, כולל שחייה.
  • לגביעונית יתרון בריאותי ברור: טמפונים עלולים לגרום לתסמונת ההלם הרעלי, להישארות סיבים וחומרי הדברה בתוך הנרתיק, וכן לגרום לייבוש הנרתיק. הגביעונית עשויה מחומר מחומר דוחה גידול של חיידקים.
גביעונית למחזור

כיצד בוחרים גביעונית?

בחירת הגביעונית תלויה בפרמטרים הבאים:

  • אורך צוואר הרחם- האם נמוך או גבוה?
  • טונוס שרירי הנרתיק: נשים שעברו לידות וגינליות, או נשים בנות 30 ומעלה, לרוב יצטרכו גביעונית רחבה, ואילו נערות צעירות שלא עברו לידה, יצטרכו לרוב גביעוניות צרות יותר.
  • קיבולת הגביעונית- בהתאם לעוצמת זרימת הווסת.
  • רכות החומר- גביעוניות קשות יותר, נצמדות חזק יותר ומתאימות בדרך כלל לנשים עם טונוס שרירי נרתיק חלש.

איפה קונים גביעונית?

כפי שאמרנו לעיל, אולי לא תראי גביעונית על המדף בסופרמרקט ליד הטמפונים והתחבושות, אך בהחלט ניתן למצוא אותן בבתי המרקחת. בנוסף, קיים מגוון גדול של גביעוניות ברשת, בחנויות טבע ועוד, וניתן לחפש ולהזמין.

אודות המחבר

תמונה של ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

עוד מידע חשוב...
התקשרי לקביעת תור
כתובתינו
דילוג לתוכן