אנו עובדים בבית חולים פרטי באישור משרד הבריאות

menu

שחזור קרום הבתולין- המדריך הרפואי המלא

ניתוח לשחזור קרום הבתולים (הימונרפיה) הוא אחת הפרוצדורות הכירורגיות הכי מעניינות שנמצאות מתחת לרדאר. מתוקף אופיו הדיסקרטי, לא שומעים עליו כמעט בתקשורת אבל לא מעט קליניקות בישראל מבצעות אותו. הימונרפיה פופולרית במיוחד בקרב נשים מוסלמיות, אבל לא רק. גם נשים יהודיות ולמעשה נשים מכל הפלחים וכל שכבות האוכלוסייה מבצעות את הניתוח מסיבות שונות ומגוונות. את המאמר הבא אנו מקדישים לניתוח לשחזור קרום הבתולין, ההימונרפיה.

מה זה קרום בתולים?

קרום הבתולים הוא רקמה רירית שאיתה נולדת נקבת האדם, ולא רק. גם אצל סוסים, קופים, פילים, צפרדעים, סנאים ועוד הרבה זנים של בעלי חיים, נולדת הנקבה עם קרום בתולים. בדרך כלל, נולדת הנקבה כאשר הקרום מכסה את פתח הנרתיק שלה. לא כל אישה נולדת עם קרום בתולים. קיימים מקרים נדירים שבהם אין קרום או שהקרום הוא דק מאד. במקרה כזה, לא נוצר דימום בעת הקריעה (כמו למשל בתסמונת מאייר-רוקיטנסקי). במהלך חייה של האישה, עתיד קרום הבתולים להיקרע והוא איננו נעלם. שאריות הרקמה נשארות בצדי הנרתיק והן מהוות, ברוב המקרים, הבסיס לאיחוי הקרום שמתבצע בניתוח.

 

כיצד נוצר קרום הבתולין ומה תפקידו?

לקום הבתולים אין תפקיד ביולוגי מובהק. הקרום הוא שריד של תהליך תיעול ביולוגי שמתרחש בין שני מבנים בגוף העוברית. שני המבנים הללו שאינם חלולים בתחילה, מתאחדים, והופכים לתעלה מאוחדת וחלולה. השריד האחרון לחיבור ביניהם הוא קרום הבתולים.

מהם הגורמים לקריעת קרום הבתולים?

מלבד הגורם הנפוץ והמוכר לקריעת הקרום, קיום יחסי מין בפעם הראשונה, ישנם גורמים נוספים שעשויים לגרום לקריעתו, ביניהם: החדרת טמפון או גביעונית, תנועה בלתי רצונית בזמן ישיבה על מנח קשיח (כמו למשל ברכיבה על סוס), החדרת חפץ כלשהו לנרתיק (כמו צעצוע מין) ובמקרים מסוימים אפילו מאמץ יתר (במסגרת פעילות ספורטיבית, למשל). קרומי בתולים נבדלים זה מזה בעוביים. קרומים דקים יותר הם מטבע הדברים עדינים ולכן נוטים יותר להיקרע, ואילו קרומים עבים יותר הם עמידים יותר.

ניתוח לשחזור קרום הבתולים

פרוצדורות כירורגיות לטיפול בקרום הבתולים

שני הניתוחים המיועדים לטיפול בקרום הבתולים הם הימנורפיה שהיא כאמור הניתוח לשחזור קרום הבתולים, וההליך ההופכי שנקרא הימנוטומיה, ניתוח לפתיחת קרום הבתולים. הימנורפיה נחשבת להליך כירורגי ששייך לעולמות הפלסטיקה, כיוון שבדרך כלל המטרה של ההליך היא אסתטית, פסיכולוגית ו/א סוציולוגית, אך לא קלינית. לעומת זאת, הימנוטומיה היא הליך כירורגי קליני שמטרתו לסייע במצבים שבהם הקרום הוא עבה או קשיח מאד. כך, למשל, קיימים מקרים שהקרום הוא עבה עד כדי כך שלא נוצר בו פתח למעבר של נוזלי הווסת. במצב הנורמטיבי, פתח או פתחים למעבר נוזלי הווסת מתבקעים באופן טבעי בתום הקרום השלם ומבלי שהוא נקרע. במקרה כזה, הפתח הזה לא מצליח להיווצר. חשוב לבקע את הקרום על מנת שלא ייווצרו בעיות כמו זיהומים וכי"ב. דוגמה אחרת היא מצב של קרום קשיח שמקשה על קיום יחסי מין.

ההיסטוריה של הפסקות הריון בישראל-מהקמת המדינה ועד היום

שחזור קרום הבתולין

הימנורפיה משתייכת כאמור לקטגורית הניתוחים הפלסטיים. היא נחשבת להליך פשוט, בטיחותי וקצר מאד: כחצי שעה עד שעה וחצי. הניתוח מבוצע בדרך כלל בהרדמה מקומית, לעיתים בהרדמה כללית (כל מקרה לגופו, נתון להחלטת הרופא המרדים). השחזור מתבצע על ידי איחוי חלקי הקרום המקוריים על ידי תפירה עדינה באמצעות תפרים רפואיים מיוחדים שנמסים ונספגים לתוך העור ללא שום זכר לכך שהיו שם. לאחר הניתוח האישה עלולה לחוות כאבים קלים באזור ולעיתים צריבה בשתן. בעבר, החלמה מההליך יכלה לארוך מספר חודשים. כיום, תודות למכשור הרפואי המתקדם, תקופת ההחלמה אורכת כעשרה ימים עד שבועיים.

שחזור קרום הבתולין- המדריך הרפואי המלא
ההיסטוריה של הפסקות הריון בישראל-מהקמת המדינה ועד היום

ניתוחי שחזור קרום הבתולים בתרבות האסלאמית

ניתוחי שחזור קרום בתולין נחשבים לפרוצדורה כירורגית פופולרית במיוחד בקרב נשים מוסלמיות. המדע מעריך כי פרוצדורות כירורגיות לשחזור קרום הבתולים מבוצעת לאורכו ולרוחבו של המזרח התיכון כבר מאות שנים. דוגמה מעניינת לאבולוציה התרבותית שחלה בתחום ניתן לזהות מתוך התבוננות בכרוניקת ההימנורפיה האיראנית. שם, ישנם רישומים המצביעים על הפופולריות של ההליך כבר במהלך המאה ה 19. הסיבה מאחורי הביקוש הגבוה נעוצה בהיבטים הסוציולוגיים של התרבות האסלאמית המסורתית שבה נהוג להמתין לקיום יחסי המין עד החתונה. על פי המסורת, הכלה אמורה להגיע לליל הכלולות כשר היא בתולה, וכדי לאמת זאת, נהוגים טקסים ומבחנים שונים המהווים חלק אינטגרלי בתהליך קשירת זוגות מוסלמיים בברית הנישואין. אי עמידה בציפייה זו עלולה ליצור שרשרת של בעיות שבראשן עומד נושא המוניטין.

 

האתגר האיראני

בשנת 1865 פרסם הרופא האוסטרי ג'ייקוב פולאק רשמים מעבודתו בחצר המלך האיראני. הוא דיווח על כך שחלק מהחתנים מנצלים את העניין העדין ואף משתמשים בו כטקטיקה. הם סוחטים את משפחת הכלה תחת האיום לפגוע במוניטין שלה, וכך מגדילים משמעותית את הנדוניה שלהם. בעלי התושייה הקדימו תרופה למכה. הם לקחו את בתם הכלה למיילדת מקצועית ממש לפני החתונה על מנת שזו תוכל להעיד בפומבי אודת בתוליה במידת הצורך. אלא שנערות צעירות באיראן של המאה התשע עשרה לא התרועעו כלל עם גברים זרים. במארג החברתי האיראני של אותם הימים, הסיכוי של נערה צעירה ורווקה להיקלע לאינטראקציה ישירה עם גבר זר שאף לאפס. אי לכך, אובדן הבתולים לפני החתונה היה בדרך כלל תוצאה של אונס או גילוי עריות. מכתביו של ד"ר פולאק אנו למדים שאלו המקרים שהביאו משפחות לבקש מהרופא "לתפור" לנערות את קרום הבתולים.

 

ניצנים של אבולוציה תרבותית

נדלג כמעט מאה שנים קדימה לשנות השבעים של המאה העשרים, ונפגש עם ממצאיה של האנתרופולוגית ג'נט באואר שהכתירה את ניתוחי שחזור קרום הבתולים כ"אחת הפרוצדורות הכירורגיות הכי מבוקשות בטהרן". אם בעבר הביקוש לניתוח הגיע ממשפחות של נשים שרצו לטשטש ראיות של פגיעה מינית, בהמשך, עולות עדויות המספרות על נשים בנות מעמד הביניים אשר ננטשו על ידי בני זוג שהבטיחו חתונה ולא עמדו בהתחייבות. הן היו ברובן נשים צעירות ומודרניות שהגיעו לטהרן הבירה על מנת להגשים את עצמן בפן הקרייריסטי. הן הגיעו למקומות עבודה חדשים בתור מורות או אחיות, ועד מהרה מצאו את עצמן מנהלות רומן עם הבוס הנשוי שהבטיח שיעזוב את אשתו למענן. תהליך ההתפכחות הכואבת כלל פנייה לבתי חולים או מרפאות המבצעות את ההליך. רובן נאלצו לשלם עבור הניתוחים הללו ממיטב כספן. רק מקצתן קיבלו עזרה מהגברים.

לסיכום,

ניתוח שחזור קרום הבתולין (הימונרפיה) הוא תהליך כירורגי קל, פשוט ומהיר. במקרים רבים, הליך זה הכרחי על מנת להעניק שקט נפשי וביטחון לאישה שעוברת אותו. התהליך מבוצע באופן דיסקרטי לגמרי ואין שום דרך לדעת שהאישה עברה אותו. אנו ממליצים לכל אישה המתלבטת בדבר ביצוע ההליך להיוועץ בגורם רפואי מוסמך ומנוסה שידע לתת את התמיכה, ההכוונה והייעוץ הרפואי המיטבי.

Photo is Figure 1 from the article "Luminal Reduction Hymenoplasty: A Canadian Experience with Hymen Restoration"**
Miliana Vojvodic, MSc, MD, Frank Lista, MD, FRCSC, Peter-George Vastis, Jamil Ahmad, MD, FRCSC, Aesthetic Surgery Journal 2018, Vol 38(7) 802–806 © 2018 The American Society for Aesthetic Plastic Surgery, Oxford University Press, 2018.

לקריאה נוספת

אודות המחבר

ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

עוד מידע חשוב...
התקשרי לקביעת תור
כתובתינו
דילוג לתוכן