בין אם את חווה דימום חריג מהנרתיק, מחזור לא סדיר, כאבים במהלך קיום יחסי מין או כאבי אגן בלתי מוסברים, בסופו של דבר זו דרכו של הגוף שלך לתקשר איתך כשיש בעיה, קלה כחמורה. לכן, זיהוי וטיפול בתסמינים אלו ואחרים בשלבים מוקדמים, יכולים לאפשר ברוב המקרים, למקרה פשוט להפוך לבעיה רפואית חמורה ואף מסכנת חיים
כמעט כל אישה מרגישה במהל חייה תסמינים אלו ואחרים, החל ממחזור שאינו סדיר, דימום מהנרתיק, חולשה, כאבים באזורים שונים בגוף ועוד. לפעמים מדובר בתחושות האופייניות לתקופות מסוימים בחיים או לגיל זה או אחר. במקרים אחרים, מדובר בסימני אזהרה שעלולים להעיד על בעיות המחייבות טיפול ומענה רפואי, ולכן אסור להקל בהן ראש.
לטעמי, כשיש ספק אין ספק ולכן, בכל מקרה בו את חשה תופעות שונות או חושדת שמשהו אינו כשורה, מומלץ לגשת לייעץ ובדיקה רפואית, בהקדם.
סימני אזהרה לבעיה קלה כחמורה
התסמינים הגינקולוגיים שעשויים להעיד על הצורך במענה וטיפול רפואי יכולים להיות:
- דימום והפרשות מהנרתיק.
- דימום בין וסתי.
- דימום חריג מהנרתיק.
- דימום לאחר גיל המעבר.
- גרד, נפיחות, יובש או אדמומיות בנרתיק.
- הפרשות בעלות ריח רע או מוגברות מהנרתיק.
- צורך תכוף ודחוף במתן שתן, או תחושת צריבה במהלך מתן שתן.
- כאב או לחץ באגן.
- כאבי בטן שהולכים ומתגברים.
- נגעים או גושים באזור איברי המין.
- כאבים במהלך קיום יחסי מין.
מזיהום ועד סרטן גניקולוגי
אותם תסמינים יכולים להעיד, בין השאר, על מהלך הורמונלי טבעי, או האופייני לגיל המעבר, וגם על זיהומים שללא טיפול ראוי יכולים להוביל למצבים חמורים יותר, כולל נזק לכליות.
תסמינים מסוימים עלולים להעיד גם על שרירנים ברחם שהם גידולים לא סרטניים או טרום סרטניים, או על אנדומטריוזיס, תופעה בה צומחת רקמה מחוץ לרחם.
במקרים אחרים עלולים התסמינים להעיד על סרטן גניקולוגי, כדוגמת סרטן של מערכת הרבייה, סרטן הפות, סרטן צוואר הרחם וסרטן השחלות.
איך מאבחנים ומטפלים?
כאמור, ברגע שאת חושדת שתסמין מסוים שאת חשה עלול להעיד על בעיה ואף מצב רפואי חמור, חשוב שתפני לרופא.ת הנשים.
במסגרת האבחון נבצע הערכה יסודית הכוללת את בחינת ההיסטוריה המשפחתית שלך, בחינת מצבך הרפואי ובדיקה גופנית, כולל בדיקת אגן בודקת את תקינות איברי הרבייה. בנוסף נציג לך שאלות המתייחסות לתסמינים עליהם דיווחת. במקרים מסוימים נערוך גם בדיקות דם והדמיה, כדי לקבל תמונה טובה יותר שתאפשר אבחנה מדויקת.
לעיתים נאסוף דגימת שתן לבדיקת דלקת בדרכי השתן, זיהומים המועברים במגע מיני או הפרעות בשלפוחית השתן או בכליות.
אם את סובלת מהפרשות חריגות מהנרתיק ניקח דגימה מאותן הפרשות כדי לוודא שאת לא סובלת מזיהום וגינלי, שנגרם כתוצאה מחיידקים מסוימים או אלו המועברים באמצעות מגע מיני.
בדיקה חשובה נוספת שנבצע היא בדיקת וירוס הפפילומה האנושי (HPV). זאת באמצעות לקיחת דגימה מצוואר הרחם שמטרתה לזהות נוכחות אפשרות של הווירוס שעלול להוביל לסרטן צוואר הרחם.
אפשרות נוספות היא לבצע ביופסיה של צוואר הרחם או הנרתיק, הנעשית בדרך כלל במהלך קולפוסקופיה הנערכת בדרך כלל כבדיקת הפאפ אינה תקינה.
מהן דרכי הטיפול?
אפשרויות הטיפול עליו נמליץ מבוססות על התסמינים, הבעיה הגניקולוגית וחומרתה. בהתאם תתבקשי לשנות את אורח חייך, בין אם מדובר בשינויים תזונתיים, קיום פעילות גופנית או נטילת תרופות מסוימות. במידת הצורך נערוך הערכה נפשית כדי לזהות את רמות הלחץ והמתח שאת חווה, שאם מזוהות כגבוהות מהנורמה, עלולות לשבש את האיזון ההורמונלי ולתרום להתפתחות הפרעות גינקולוגיות.
במצבים מסוימים נמליץ על טיפולים הורמונליים, במיוחד אם התסמינים מיוחסים לשינויים ברמות ההורמונים בגוף.
במידה והטיפולים השמרניים אינם מסייעים או רלוונטיים, ייתכן שנמליץ על התערבות כירורגית כדוגמת היסטרוסקופיה, לפרוסקופיה וצילום רחם.
מדוע חשוב כל כך הגילוי המוקדם?
ככל שנגלה ונאבחן הפרעות גינקולוגיות, כך נוכל להעניק טיפול נכון ואפקטיבי, ואף להביא לריפוי מלא. התעלמות מהתסמינים לאורך זמן עלולה לגרום לתופעה או מחלה להתקדם, להזיק לך יותר ויותר ואף למנוע אפשרות לריפוי.
לסיכום, חשוב מאוד שתהיי קשובה לגופך ולכל תסמין שעלול להדאיג ותפני לייעוץ רפואי. בנוסף הכרחי לבצע מעקב גניקולוגי שגרתי, הכולל מגוון בדיקות שיקבעו לפי מצבך הרפואי, ההיסטוריה המשפחתית, גילך וגורמי סיכון שיכולים להיות רלוונטיים לך. דוגמה לכך היא בדיקת פאפ או בדיקת אגן שיכולות להעיד על שרירנים ברחם ואפילו על סרטן צוואר הרחם.
ההקשבה לגופך, זיהוי התסמינים אם ישנם ופניה לרופא.ת נשים, בנוסף לבדיקות שגרתיות יכולים לאפשר לך את אותו גילוי מוקדם החשוב כל כך, שיכול לסייע במניעה ואף ריפוי ושיפור אורח ואיכות חייך.
אודות המחבר
ד"ר גיא גוטמן
רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.