אנו עובדים בבית חולים פרטי באישור משרד הבריאות

menu

רעלת הריון: לכל המידע הרפואי

רעלת הריון: לכל המידע הרפואי

רעלת הריון (Pre-eclampsia) היא מחלה שמופיעה בכשלושה עד חמישה אחוזים מהנשים ההרות בישראל.

רעלת הריון מתאפיינת בלחץ דם גבוה וחלבון בשתן. לרוב, היא תופיע לאחר שבוע 20 להריון בקרב נשים שלחץ הדם שלהן היה תקין לפני כן. חומרת המחלה נעה בין קלה לחמורה, כאשר במקרים החמורים היא עלולה אף לסכן את חיי האם והעובר ולפגוע במערכות הגוף השונות.

במצבים בהם רעלת הריון תופיע לקראת סוף ההריון, בשלב בו העובר מפותח דיו, הפתרון המיטבי יהיה ליילד את האישה. מנגד, במצבים בהם רעלת ההריון מתגלה בשלבים מוקדמים, המטרה תהיה להאריך את ההריון, לטפל בתסמינים ולהימנע מסיבוכים ככל הניתן.

מעוניינות לדעת עוד? ליקטנו למענכן שאלות נפוצות ותשובות שישפכו אור על רעלת הריון.
אם בתום הקריאה עדיין תעלנה שאלות – אנו מזמינים אתכן לפנות אלינו ונשמח לענות על כל שאלה.

רעלת הריון

מה מוביל לרעלת הריון?

לרפואה בית ימינו עדיין לא לגמרי ברור מהו הגורם לרעלת הריון. בעבר, סברו שמדובר ברעלן שנמצא בגוף האישה ומכאן גם שמה של המחלה (רעלת הריון). כיום, הדעה הרווחת היא שהבעיה טמונה דווקא בכלי הדם שמעבירים חומרי הזנה אל השליה. התפתחות לא תקינה של כלי דם אלו, פוגעת בזרימת הדם וחילוף החומרים בין האם לעובר, ואלו יוצרים את התנאים להתפתחות רעלת הריון.

האם קיימים גורמי הסיכון להתפתחות רעלת הריון?

כן. הסיכון להתפתחות רעלת הריון גדול יותר עבור נשים שנמצאות בהריון הראשון שלהן. כמו כן, סיכון מוגבר קיים בקרב נשים שסבלו מרעלת הריון בעבר ובנשים הסובלות ממחלות כרוניות כמו יתר לחץ דם כרוני, סוכרת או זאבת. גורמי סיכון נוספים בגינם כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל כוללים: היסטוריה משפחתית מדרגה ראשונה, הריון מרובה עוברים, קרישיות יתר, עודף משקל וגיל מבוגר.

איך נזהה רעלת הריון

לבדיקות מעקב ההריון חשיבות מכרעת בגילוי מוקדם של רעלת הריון. במרבית המקרים, בדיקות הריון שגרתיות יהיו הראשונות לזהות את התסמינים המוקדמים:

  • לחץ דם גבוה – 140/90 – מוגדר כ”יתר לחץ דם”
  • חלבון בשתן – מעל 300 מיליגרם ביממה

התסמינים המאוחרים של רעלת הריון יכולים להתפרץ בבת אחת או להתפתח בהדרגה. ברוב המקרים, הם יופיעו לקראת סוף ההריון ועלולים לכלול כאבי ראש חזקים במיוחד, הקאות, בעיות ראייה, כאבים בבטן העליונה (מתחת לצלעות), עלייה חדה במשקל והופעת בצקות.  בצקת לכשעצמה לא מהווה תסמין מובהק, אך הופעה פתאומית של בצקת באזור הפנים והידיים יכולה לרמוז על רעלת הריון.

דרכי הטיפול ברעלת הריון

גיל ההריון, חומרת המחלה וקצב התפתחותה יכתיבו את אופן הטיפול בה. במקרה של רעלת הריון קלה ההמלצה תהיה מעקב שמרני ופרטני הכולל בדיקות מעבדה, ניטור עוברי ומעקב גדילה, בהתאם למצבה של האישה. העיתוי המומלץ לביצוע הליך הלידה יהיה בשבוע ה 37 להריון.

ככל שרעלת ההריון חמורה יותר ומופיעה בשלב מוקדם יותר, כך גדל הסיכון לאם ולעובר. רעלת הריון קלה עלולה להפוך תוך מספר שבועות לרעלת הריון חמורה. בעזרת בדיקות מעבדה נוספות ניתן לאבחן הפרעות באנזימי כבד ובעיות בקרישת הדם. במקרים נדירים בהם רעלת הריון אינה מטופלת, המצב עלול להידרדר לכדי סיבוכים חמורים, כמו תסמונת HELLP ורעלת הריון ממאירה (Eclampsia) שמלווה בפרכוסים או אובדן הכרה.

הטיפול ברעלת הריון בדרך כלל יתמקד בהורדת לחץ הדם, הפחתת התסמינים ומנוחה. במקרים בהן נשקפת סכנת חיים לאם או ליילוד, הטיפול היחידי הוא יילוד מיידי והוצאת השליה, גם כשמדובר בהריון צעיר מאוד.

האם ניתן למנוע רעלת הריון?

חוקרים מוסיפים לחפש דרכים למניעת רעלת הריון, אך עד כה לא נמצאו ממצאים חד משמעיים. בעבר שרר מיתוס שנסוב סביב הפחתת מלחים או נטילת שמן דגים, אך ממחקרים שבדקו זאת, לא נמצא קשר מובהק כלל וכלל. ממחקרים אחרים עלה כי ניתן להפחית את הסיכון להופעת רעלת הריון אצל נשים הנמצאות בסיכון גבוה בעזרת:

  • נטילת אספירין במינון נמוך ובשלבים מוקדמים מאוד של ההריון
  • תוסף סידן, בייחוד עבור נשים שצריכת הסידן שלהן נמוכה
  • מנוחה
האם ניתן למנוע רעלת הריון

לסיכום, רעלת הריון הוא מצב רפואי הדורש התייחסות, טיפול ומעקב.
הקפדה על בדיקות הריון שגרתיות בזמן וללא דיחוי, השגחה וטיפול מניעתי לנשים בקבוצות הסיכון וזיהוי מהיר של התסמינים – יכולים להציל חיים.

אודות המחבר

תמונה של ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

התקשרי לקביעת תור
כתובתינו
דילוג לתוכן