אנו עובדים בבית חולים פרטי באישור משרד הבריאות

menu

ציסטה בשחלה – מה זה וכיצד מטפלים?

ציסטות בשחלות הן גידולים נפוצים הנחלקים למספר סוגים. רובן אינן מזיקות או גורמות לתסמינים, ובסופו של דבר נעלמות ללא טיפול. במקרים מסוימים, עלולה הציסטה לגרום לסיבוכים הדורשים התייחסות, ולכן חשוב להכיר, לאבחן ולתת מענה רפואי בהתאם

ציסטה בשחלה היא שק מלא בנוזל שלעיתים משולב גם בחומר מוצק, הנוצר בשחלה אחת או בשתיהן, אותם איברים באגן בהם מאוחסנות הביציות ונוצרים הורמונים כדוגמת אסטרוגן ופרוגסטרון.

ברוב המקרים הציסטה בשחלה או בשחלות לא תגרום לתסמינים, לא תדרוש טיפול ותתגלה במקרה במסגרת בדיקת שגרתית, בדיקת אגן או בדיקת הדמיה.  

לעיתים נדירות יכולה הציסטה להוביל לסיבוכים, ולכן חשוב לשים לב לכל תסמין, לזהות, לאבחן ובמידת הצורך לטפל.

 

סוגי הציסטות

רוב הציסטות הן פונקציונליות (פשוטות), וזה אומר שהן נוצרות כתגובה לשינויים של הגוף במהלך המחזור החודשי שלך. זהו כאמור הסוג הנפוץ ביותר של ציסטות הנוצרות כתוצאה מביוץ (שחרור ביצית מהשחלה), עדות לכך שהשחלה מתפקדת כראוי. ציסטות אלה בדרך כלל יתכווצו בתוך כחודשיים.  

סוגים נוספים של ציסטות הן:

ציסטה פוליקולרית. נוצרת כאשר הזקיק, שתפקידו לשחרר ביצית, אינו מתפקד כמו שצריך, מתמלא בנוזל, גדל וכך פוגע בתהליך הביוץ.

ציסטת הגופיף הצהוב. לאחר שהזקיק משחרר ביצית נוצרת קבוצת תאים שמייצרת הורמונים הנקראת הגופיף הצהוב. כאשר הנוזל נאסף בגופיף הצהוב וגורם לו לגדול, נוצרת ציסטה מסוג זה.

ציסטאדנומה.  ציסטה הנוצרת על פני השחלה, המלאה בנוזל דק ומימי או סמיך הדומה לרירית.

ציסטה אנדומטריאלית. ציסטות האופייניות בדרך כלל לנשים הסובלות מאנדומטריוזיס. סוג זה מתמלא ברקמת רירית הרחם שיוצאת בדימום מהנרתיק במהלך המחזור החודשי.

סרטן השחלות. ציסטה מסוג זה היא למעשה גידול הכולל תאים סרטניים.  

 

תסמינים של ציסטה בשחלה

כאמור, רוב הציסטות בשחלות אינן מורגשות או גורמות לתסמינים. יחד עם זאת, במידה והן גדלות או נמנות עם הסוגים הבעייתיים, הן בהחלט יכולות לגרום לתסמינים כדוגמת:

  • כאב או לחץ באגן;
  • כאבי גב;
  • נפיחות בבטן;
  • כאבים המהלך קיום יחסי מין;
  • בחילות;
  • דחיפות בצורך לגשת לשירותים;
  • תחושת שובע;

במקרים מסוימים הציסטה יכולה להיפתח, או להיקרע, דבר שיכל לגרום לאי נוחות וכאב, כמו גם הפרשות ודימום, נפיחות, וכאבים פתאומיים וחדים בבטן התחתונה או בגב. במידה ואת חווה החמרה בכאבי הבטן ו/או הקאות, סחרחורת, חולשה, חום, ונשימה מהירה, מדובר כנראה במצב חירום הדורש טיפול מיידי.

 

אבחון ציסטה בשחלה

כאמור, הציסטה יכולה להתגלות במקרה במהלך בדיקות שגרתיות, או כאשר את מדווחת על תסמינים המובילים לבדיקות גופנית, הדמיה או אולטרסאונד.

בהתאם לממצאים ולסוג וגודל הציסטה, ייתכן שנמליץ על בדיקות נוספות כדוגמת:

  • אולטרסאונד של האגן או בדיקת לפרוסקופיה – המאפשרות אבחון טוב יותר של מיקום הציסטה וזיהוי כמות הנוזל שבה;
  • בדיקות דם לזיהוי נגעים שאינם סרטניים, כדוגמת אנדומטריוזיס;
  • בדיקת אנטיגן סרטן 125 (CA 125), לזיהוי גידולים;
  • בדיקת הריון;

 

טיפולים לציסטה בשחלה

ברוב המקרים כאמור, ציסטות בשחלות נעלמות תוך מספר חודשים ללא צורך בטיפול.

במידה ויש צורך למענה רפואי, יהיה הטיפול מבוסס על סוג הציסטה, גודלה והתסמינים מהם את סובלת. במקרים מסוימים נחליט להמתין, תוך מעקב צמוד, כדי לראות את מהלך התפתחות הציסטה. כך גם אם עברת את גיל המעבר, או שישנם גורם סיכון אחד או יותר שעלולים לעודד את השינוי לרעה בציסטה.

במידה וישנו צורך להסיר את הציסטה, במיוחד אם היא חשודה כנגע טרום סרטני או כגידול סרטני, ניתן לעשות זאת באמצעות ניתוח והכוונה ללפרוסקופיה או לפרוטומיה.

לפרוסקופיה היא הליך כירורגי במהלכו מבצעים חתכים קטנים בבטן, המאפשרים גישה לשחלות. זאת באמצעות לפרוסקופ – מכשיר קטן בצורת צינור עם אור ומצלמה בקצהו, המאפשרים לרופא.ה לראות את האיברים הרלוונטיים ולהסיר את הציסטה. הליך זה עדיף משום שהוא מלווה בפחות כאב ואי נוחות, וכולל זמן התאוששות והחלמה קצרים יחסית.

לפרוטומיה – הליך כירורגי במהלכו נבצע חתך גדול יותר בדופן הבטן, המאפשר גישה מיטבית לציסטה. ניתוח זה יתבצע כאשר הציסטה גדולה במיוחד או שיש חשד שהיא טרום סרטנית או סרטנית. ברוב המקרים, נשלח את הציסטה לביופסיה, כדי לאבחן את מהותה.

 

הקשר בין ציסטה בשחלה ופוריות

במידה ונדרשת לעבור הליך כירורגי לטיפול בציסטה ועדיין לא עברת את גיל המעבר, ננסה שלא לפגוע ולשמר כמה שניתן את מערכת הרבייה.  במידה ונצליח להסיר את הציסטה תוך שימור על שתי השחלות, הפוריות שלך לא אמורה להיות מושפעת.  במידה ונאלץ להסיר אחת מהשחלות, השחלה השנייה אמורה להמשיך לתפקד ולבייץ, למרות שבמקרה הזה ייתכן שיהיה לך קצת יותר קשה להיכנס להריון.

אם נראה שיש צורך להסיר את שתי השחלות, במיוחד כאשר היסטה זוהתה כסרטנית, ניתן להיכנס להריון על ידי תרומת ביצית.

 

שימי 3>

במהלך גיל הפריון ישנה התכנות גדולה יותר להופעת ציסטות וכך גם גדלה תדירותן בתקופה זו, וזה יכול לקרות בכל גיל.  לרוב, הציסטה לא אמורה להפריע וכך היא גם תעלם מעצמה. ישנם מקרים, בהם הציסטה גדלה ויכולה להפוך עם הזמן לסרטנית, במיוחד לאחר גיל המעבר.

לכן, בכל פעם שיש ספק אין ספק, ואם את חשה תסמין אחד או יותר, או אפילו אי נוחות קלה, חשוב שתפני לגורם רפואי מומחה ותקבלי מענה מיטבי.

אודות המחבר

תמונה של ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

עוד מאמרים בנושא
התקשרי לקביעת תור
כתובתינו
דילוג לתוכן