אנו עובדים בבית חולים פרטי באישור משרד הבריאות

menu

היסטרוסקופיה – אבחנתית וניתוחית

היסטרוסקופיה ניתוחית: ניהול וטיפול בפתולוגיה של הרחם

היסטרוסקופיה ניתוחית היא הליך כירורגי זעיר פולשני המתבצע ללא חתכים, שמבוצע בחלק הפנימי של הרחם. זאת באמצעות היסטרוסקופ – מכשיר עם עדשה אופטית אנדוסקופית ותאורה בקצהו שמאפשר טיפול בממצאים חשודים ו/או פגיעה במבנה הרחם.

מדובר בהליך רפואי שמחליף פעמים רבות פעולות שדרשו בעבר אשפוז בבית החולים, הכרוך במינימום אי נוחות והחלמה והתאוששות מהירות. כך יכולות המטופלות לחזור לפעילות רגילה ולשגרה בתוך כמה ימים. במצבים מסוימים היסטרוסקופיה ניתוחית אפילו יכולה להחליף את הצורך בכריתת רחם.

מהי מטרת הבדיקה, ומתי יש צורך לבצע היסטרוסקופיה ניתוחית?

מטרת ההיסטרוסקופיה הניתוחית היא לטפל בחריגות בחלל הרחם. זאת כאשר יש אבחון קודם שהתגלה במסגרת בדיקה גניקולוגית, בדיקת פאפ, היסטרוסקופיה אבחנתית או בדיקות דימות הדורשת טיפול כדוגמת:

  • דימום כבד במהלך המחזור החודשי;
  • דימום לאחר גיל המעבר;
  • מחזור לא סדיר והתכווצויות בבטן;
  • שרירנים בחלל הפנימי של הרחם;
  • פוליפים של רירית הרחם;
  • צלקות ברחם;
  • הידבקויות;
  • מומים מולדים כדוגמת מחיצה ברחם;
  • בעיות בהתקן תוך רחמי עם צורך להוציאו;
  • עצם זר שנמצא ברחם;
  • אי פריון;

היסטרוסקופיה משולבת בשיטת  SEE AND TREAT

במקרים מסוימים היסטרוסקופיה ניתוחית תבוצע מיד אחרי היסטרוסקופיה אבחנתית. זה אומר שברגע שמתבצעת הבדיקה עצמה לצורך אבחון ממצאים בחלל הרחם (היסטרוסקופיה אבחנתית), ואכן מזוהים ממצאים או נגעים חשודים, ממשיכים להליך הזעיר פולשני (היסטרוסקופיה ניתוחית).

למעשה, היסטרוסקופיה ניתוחית מטפלת באי תקינות שהתגלתה במהלך היסטרוסקופיה אבחנתית. כדי לחסוך המתנה לניתוח, פעמים רבות נחליט על היסטרוסקופיה משולבת בשיטת  ,SEE AND TREAT הליך רפואי בו לאחר האבחון מיד נבצע את הטיפול, נסיר את הממצאים החריגים או נבצע ביופסיה כבסיס להמשך הטיפול.

הממצאים או הנגעים החשודים שהתגלו בבדיקה האבחנתית ויכולים לקבל טיפול באותו הליך רפואי במסגרת ההיסטרוסקופיה הניתוחית הם:

  • פוליפ רחמי;
  • שאריות הריון או שליה לאחר הפלהאו לידה;
  • מומים ברחם, עם דגש על מחיצה;
  • הידבקויות של חלל הרחם;
  • הוצאת התקן תוך רחמי שלא ניתן להוציא בדרך אחרת;

ההכנות להליך הפולשני הזעיר

בראש ובראשונה, נקיים שיחה במסגרתה תקבלי את כל מידע על הטיפול. במעמד זה נחליט האם ברצונך ליטול משככי כאבים ו/או תרופות הרגעה, והאם תרצי לעבור את התהליך בהרדמה מקומית או מלאה. בנוסף נקבל החלטה המתייחסת למועד ההיסטרוסקופיה הניתוחית, שייקבע בדרך כלל שבוע לאחר סיום המחזור החודשי שלך. 24 שעות לפני הניתוח, מומלץ שתמנעי משטיפת אזור הנרתיק, קיום יחסי מין, עישון וצריכת אלכוהול.

במידה ואת נוטלת אספירין, מדללי דם אחרים או תרופות, גם טבעיות, חשוב שתעדכני אותנו. זאת על מנת שנחליט האם יש להפסיק את צריכתן לקראת ההליך, מכיוון שחלקן עלולות להגביר את הדימום ו/או להעלות את הסיכון הכרוך בהיסטרוסקופיה ניתוחית.

כדי לזכות בתמיכה בכל שלב בדרך, במיוחד אם את עוברת הרדמה מלאה או נוטלת תרופות הרגעה ואמורה לתכנן את חזרתך הביתה, חשוב לבקש מבן משפחה או חבר קרוב ללוות אותך.

מכיוון שתזונה נכונה חשובה מאוד לאופן ההתאוששות שלך, חשוב שתשרייני עזרה גם כאן, או שתכיני ארוחות מבעוד מועד שיחכו לך במקרר. כך גם מומלץ להכין מראש תוכנית לביצוע משימות הבית לימים הקרובים שלאחר ההליך, במידה וההחלמה תימשך זמן רב מהצפוי, מיוחד אם תתבקשי להימנע מפעילות מסוימת ולהרבות במנוחה.

כיצד מתבצעת היסטרוסקופיה ניתוחית?

לאחר שנבצע הרדמה כללית או מקומית, נחדיר לחלל הרחם דרך צוואר הרחם תמיסת מלח שתאפשר קבלת תמונה ברורה ובהירה של חלל הרחם. זאת באמצעות היסטרוסקופ  – מכשיר עם צינור דק, מצלמה קטנה ופנס שמאפשר קבלת תמונה מאוד מדויקת על גבי מסך חיצוני בו הצוות הרפואי עושה שימוש כדי לראות את כל מה שקורה בחלל הרחם.

במידה ובשלב זה את מרגישה כאב או אי נוחות, חשוב שתדעי שאת יכולה להפסיק את ההליך בכל עת, כדי שנוכל לסייע לך להירגע (לעיתים באמצעות תרופות ייעודיות) וליטול משככי כאבים.

בניגוד להיסטרוסקופיה אבחנתית, כשמדובר בהיסטרוסקופיה ניתוחית נבצע טיפול בממצאים כדוגמת פוליפים, שרירנים או במחיצת הרחם, בנוסף להוצאת התקן תוך רחמי או גופים זרים שנמצאים בחלל הרחם ללא יכולת להוציאם בדרך אחרת. באמצעות טכניקות שונות המשמשות להליך הזעיר הפולשני המדובר, נוכל לספק פתרונות רפואיים לבעיות נוספות בחלל הרחם והאזור.

למה לצפות לאחר ההיסטרוסקופיה הניתוחית?

בין אם עברת הרדמה מקומית או כללית, ברוב המקרים תוכלי להשתחרר באותו היום לביתך. זאת כל עוד המדדים תקינים ומצבך הרפואי תקין. ההחלמה עצמה אמורה להיות מהירה, בעיקר מכיוון שמדובר בהליך פולשני זעיר שאינו כולל חתכים.

במשך מספר ימים שלאחר ההליך ייתכן שתחווי דימום מהנרתיק, חולשה והתכווצויות בבטן. בנוסף, תמיסת הנוזל שהוחדרה לחלל הרחם, במטרה לקבל תמונה מדויקת וטובה יותר, עלולה לגרום לתופעת לוואי של גזים במערכת העיכול למשך 24 שעות.

האם זה מסוכן?

ברוב המקרים מדובר בהליך רפואי שלא אמור להיות מלווה בסיכונים, מלבד לתופעות הלוואי אליהן התייחסתי. יחד עם זאת, במקרים נדירים כן ייתכנו סיבוכים כדוגמת:

  • דימום מאוד כבד;
  • כאבי בטן עזים;
  • נזק לאיברים בחלל הרחם, מצב שעלול להוביל לביצוע הליך כירורגי נוסף;
  • הידבקויות;
  • חום;
  • הפרשות בעלות ריח רע מהנרתיק, שעלולות להעיד על זיהום;

אם את חווה אחת או יתר מתופעות אלה, חשוב שתפני אלינו או לכל גורם רפואי מומחה אחר בהקדם.

כמה עולה היסטרוסקופיה ניתוחית?

עם ההתפתחויות המתמשכות בתחום ההיסטרוסקופיה במהלך השנים האחרונות, הפך ההליך להרבה יותר בטוח ופחות פולשני. כך מאפשרת הטכנולוגיה המתקדמת ביצוע פרוצדורות כירורגיות רבות בסביבה אמבולטורית, ללא אי נוחות משמעותית למטופל ועם חיסכון משמעותי בעלויות.

במסגרת ציבורית מסובסד ההליך הרפואי בסל הבריאות. במידה ואת בוחרת לבצע את הטיפול במסגרת פרטית, תהיי זכאית להחזרים על ידי הביטוחים המשלמים של קופות החולים או חברות הביטוח הפרטיות. גובה ההשתתפות העצמית משתנה בין הפוליסות, בתי החולים והרופאים השונים.

שימי ♥! למרות שהיסטרוסקופיה ניתוחית היא הליך זעיר פולשני, מדובר בפעולה כירורגית הדורשת ניסיון כירורגי וקליני ברמה גבוהה, דבר המשפיע על הצלחת ההליך ועל התפתחות סיבוכים פוטנציאליים. בנוסף, בשנים האחרונות פותחו פרוצדורות וכלים חדשניים, שיכולים לשפר באופן משמעותי את הדיוק והיעילות של ההיסטרוסקופיה הניתוחית, ולכן חשוב לבחור ברופא.ה מומחה.ית המורשים לבצע את ההליך הרפואי, וגם לוודא שהם עושים שימוש מיטבי בציוד הרפואי ועל פי השיטות המתקדמות והיעילות.

היסטרוסקופיה ניתוחית בקצרה – שאלות ותשובות

מהי היסטרוסקופיה ניתוחית

  • מדובר בהליך כירורגי זעיר פולשני המתבצע ללא חתכים, שמטרתו לטפל או להסיר נגעים, מומים מולדים, שינויים מבניים וממצאים חשודים בחלל הרחם. ההליך הרפואי מחליף פעמים רבות פעולות שדרשו בעבר אשפוז בבית החולים, עם מינימום אי נוחות והחלמה והתאוששות מהירות, עד למניעת הצורך בכריתת רחם.

מה כולל הטיפול?

  • באמצעות היסטרוסקופ – מכשיר הכולל צינור דק, מצלמה קטנה ופנס, נחדיר תמיסת מלח שתאפשר קבלת תמונה ברורה ובהירה של חלל הרחם. בשלב הבא נטפל בפגיעה המבנית ו/או נסיר את הממצאים החשודים כדוגמת פוליפים, שרירנים, מחיצה ברחם ועוד. הטיפול נותן גם מענה להוצאת ההתקן התוך רחמי או גופים זרים אחרים מהרחם, שלא היה ניתן להוציא בדרך אחרת.

האם זה כואב?

  • ייתכן שתחושי כאב ואי נוחות המלווים בחשש וחרדה. הפתרון, מעבר לשיחת הכנה אצלנו במרפאה, הוא נטילת משככי כאבים או תרופות הרגעה, ולעיתים גם ביצוע הרדמה מקומית או כללית.

מהן תופעות הלוואי הפוטנציאליות?

  • במהלך הימים הראשונים שלאחר ביצוע ההליך את עלולה לחוות דימום קל, התכווצויות בבטן התחתונה וחולשה. במידה ואת סובלת מחום, דימום מאוד כבד וכאבי בטן עזים, חשוב שתפני אלינו או למיון.

האם היסטרוסקופיה ניתוחית מסוכנת?

  • מדובר בהליך רפואי בטוח לגמרי. במקרים נדירים, ייתכנו סיבוכים כדוגמת זיהום; דימום; קרעים ברחם; ופגיעה באיברים פנימיים.

כמה זה עולה ?

  • היסטרוסקופיה אבחנתית המבוצעת במסגרת ציבורית, נמצאת בסל הבריאות. אם את בוחרת במסגרת פרטית, ברוב המקרים ישנו החזר מסוים מטעם קופות החולים וביטוחי הבריאות הפרטיים.

היסטרוסקופיה אבחנתית:  הבדיקה שמאפשרת לזהות מה באמת קורה בחלל הרחם

היסטרוסקופיה אבחנתית היא הליך רפואי יעיל ומתקדם המאפשר לקבל תמונה מלאה של חלל הרחם (היסטרו= רחם, סקופיה= לראות). זאת באמצעות החדרת סיב אופטי דקיק הכולל עדשה ותאורה ייחודית, דרך הנרתיק וצוואר הרחם, הליך המאפשר קבלת תמונה ברורה ובהירה של חלל הרחם, תעלת צוואר הרחם ,רירית הרחם ופתחי החצוצרות.

מהי מטרת הבדיקה?

היסטרוסקופיה אבחנתית משמשת בעיקר לזיהוי ואבחון דימום חריג ברחם והפלות חוזרות, עם דגש על בעיות אותן לא היה ניתן לאבחן באמצעות בדיקות דימות אחרות.

 זאת בנוסף לזיהוי ואבחון:

  • אי סדרים מבניים ברחם, כדוגמת פוליפים ושרירנים;
  • הידבקויות;
  • מומים מולדים כדוגמת מחיצה ברחם;
  • תוצאות בדיקת הפאפ שאינן תקינות;
  • דימומים מהנרתיק אחרי גיל המעבר;
  • התקן תוך רחמי שיצא ממקומו;
  • אי פריון;
  • ממצאים חשודים, שהתגלו בבדיקות אחרות כדוגמת בדיקת אולטרסאונד או היסטרוסלפינגוגרפיה ((HSG  – בדיקת צבע רנטגן המשמשת לאבחון מצב של חצוצרות חסומות, מצבים שעלולים להקשות על הכניסה להריון.

וגם במסגרת בדיקת ביופסיה.

מתי מומלץ לבצע היסטרוסקופיה אבחנתית?

את ההליך עדיף לבצע במהלך השבוע הראשון לאחר סיום המחזור. זאת במידה ואת נהנית מווסת סדירה. במידה ועברת את גיל המעבר, אין משמעות למועד ביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית.

שימי ♥, אם במהלך שבוע הבדיקה הצפויה, מופיע המחזור החודשי, או אם את בהריון, סובלת מדלקת באגן, נטייה לדימום או מהרפס וגינלי, לא תוכלי לעבור את ההליך. כך גם אם את סובלת מסרטן צוואר הרחם או רירית הרחם, או ממחלות לב.

 

ההכנות להיסטרוסקופיה אבחנתית

במהלך 24 השעות לפני ביצוע הבדיקה האבחנתית תתבקשי לא לשטוף את הנרתיק ולא לעשות שימוש בטמפונים או בתרופות ותכשירים המוחדרים לנרתיק.

במידה ואת עוברת הרדמה מלאה או מאוד חוששת, ולכן עתידה ליטול תרופות הרגעה ו/או משככי כאבים, חשוב שתגיעי עם ליווי שיאפשר לך תמיכה באופן כללי וגם כדי שיהיה מי שיחזיר אותך הביתה.

בפגישת ההכנה שנבצע חשוב שתציגי את כל השאלות והחששות שלך, כדי שתקבלי את כל המידע הדרוש. במעמד זה הכרחי שתספרי על כל התרופות, הוויטמינים ותכשירי הבריאות שאת נוטלת או עושה בהם שימוש, מכיוון שחלקם עלולים להגביר את הסיכון במהלך ההליך.  

מהלך הבדיקה

את ההליך האבחנתי ניתן לבצע בבית החולים או במרכז רפואי מאושר, במסגרת הרדמה מקומית או כללית – ואז יידרש צום בן כמה שעות כהכנה לבדיקה. בשלב הראשון בבדיקה נעשה שימוש  בספקולום, מכשיר שתפקידו לשמור על הנרתיק שלך פתוח, בדומה לנעשה בבדיקת פאפ. לאחר מכן באמצעות היסטרוסקופ – מכשיר דמוי טלסקופ הכולל תאורה ומצלמה שמשדרת למסך הוידאו – תוחדר לנרתיק ולחלל הרחם תמיסת מלח שמטרתה להרחיב את חלל הרחם. כך תתקבל תצוגה ברורה של החלק הפנימי של הרחם, הרירית והחצוצרות.

היסטרוסקופיה אורכת בדרך כלל 5 דקות עד שעה, תלוי במטרת הבדיקה והאם מדובר בהיסטרוסקופיה אבחנתית, היסטרוסקופיה ניתוחית (ממליצה כאם לשלב קישור לעמוד הרלוונטי), או היסטרוסקופיה משולבת.

שלב ההתאוששות וההחלמה

לאחר הבדיקה תתבקשי שלא לעשות שימוש בטמפונים ולהימנע משטיפת האזור, מרחצה באמבטיה וקיום יחסי מין במשך שבועיים ממועד ההליך.

האם היסטרוסקופיה אבחנתית היא תהליך שעלול לכאוב?

במקרים מסוימים ייתכן שתחושי כאב ואי נוחות, ולכן נדרשת הרדמה (מלאה או מקומית) ולעיתים גם נטילת משככי כאבים. אם את חווה חרדה מראש, דבר שעלול להשפיע על רמת הכאבו ההרגשה הכללית, נבחן אפשרות של נטילת תרופות הרגעה. לכן חשוב שמבעוד מועד נשוחח על התהליך, על אפשרויות ההרדמה ועל כל הכלים שיסייעו לך להרגיש נוח ככל האפשר.

האם הבדיקה מסוכנת?

היסטרוסקופיה אבחנתית היא הליך רפואי בטוח מאוד, למרות תופעות הלוואי שעלולות לכלול דימום קל והתכווצויות בבטן התחתונה במהלך הימים שלאחר הבדיקה. הסיבוכים האפשריים הם נדירים ביותר ויכולים לכלול:

    • זיהום;
    • דימום;
    • קרעים ברחם;
    • פגיעה באיברים פנימיים;

במידה ואת סובלת מחום, דימום מאוד כבד וכאבי בטן עזים, חשוב שתפני אלינו או למיון.

מה אומרות התוצאות?

כאשר התוצאות תקינות, ברוב המקרים נמשיך במעקב גניקולוגי שגרתי.

במידה וישנם ממצאים חשודים כדוגמת:

  • שרירנים או פוליפים.
  • נגעים או גידולים חריגים.
  • רקמת צלקת ברחם.
  • גודלו או צורתו של הרחם לא נראים תקינים.
  • פתחים באחת החצוצרות.
  • חצוצרה אחת או שתיהן חסומות.

ייתכן ונבצע ביופסיה, או שנמשיך להליך של היסטרוסקופיה ניתוחית לטיפול והסרת הנגעים.

היסטרוסקופיה משולבת – אבחנתית וטיפולית בשיטת  SEE AND TREAT

היסטרוסקופיה משולבת היא הליך שכולל היסטרוסקופיה אבחנתית והיסטרוסקופיה ניתוחית. זה אומר שכאשר מזוהים הממצאים הבאים, נמשיך לטפל ואך להסיר נגעים חשודים:

  • פוליפ רחמי;
  • שאריות הריון או שליה לאחר הפלה או לידה;
  • מומים ברחם, עם דגש על מחיצה;
  • הידבקויות של חלל הרחם;
  • הוצאת התקן תוך רחמי שלא ניתן להוציא בדרך אחרת;

כמה עולה הליך רפואי של היסטרוסקופיה אבחנתית?

במידה וההליך מבוצע מסגרת ציבורית, יינתן הטיפול שנמצא בסל הבריאות ללא עלות. מטופלת שתבחר לבצע את הבדיקה במסגרת פרטית, תהיה זכאית להחזרים דרך הביטוחים המשלמים של קופות החולים, כאשר גובה ההשתתפות העצמית משתנה בין בתי החולים והרופאים השונים.

היסטרוסקופיה אבחנתית בקצרה – שאלות ותשובות

מהי היסטרוסקופיה אבחנתית

  • היסטרוסקופיה אבחנתית היא פעולה קצרה ביותר שנחשבת לבדיקה האמינה והמדויקת ביותר לאבחון בעיות בחלל הרחם וצוואר הרחם. באמצעות החדרת סיב אופטי דקיק מתקבלת על גבי מסך הנמצא בחדר הטיפולים תמונה מלאה של חלל הרחם. זאת במטרה לזהות ולאבחן דימום חריג ברחם והפלות חוזרות, כשתוצאות בדיקת הפאפ אינן תקינות עם דגש על בעיות אותן לא היה ניתן לאבחן באמצעות בדיקות דימות אחרות כדוגמת אי סדרים מבניים ברחם, הידבקויות, מומים מולדים, אי פריון ועוד.

מה כוללת הבדיקה?

  • בשלב הראשון נעשה שימוש בספקולום, מכשיר שתפקידו לשמור על הנרתיק פתוח. לאחר מכן ובאמצעות היסטרוסקופ –  מכשיר דמוי טלסקופ הכולל תאורה ומצלמה – מוחדרת דרך צוואר הרחם לחלל רחם תמיסת מלח שמטרתה להרחיב את חלל הרחם, ולאפשר תצוגה ברורה של החלק הפנימי של הרחם, הרירית והחצוצרות.

האם זה כואב?

  • ייתכן שתחושי כאב ואי נוחות ותהיי חרדה עוד לפני שהחל ההליך. לכל זאת יש פתרון, החל מנטילת משככי כאבים או תרופות הרגעה ועד לביצוע הרדמה מקומית או כללית.

מהן תופעות הלוואי?

  • במהלך הימים הראשונים שלאחר ביצוע ההליך את עלולה לחוות דימום קל והתכווצויות בבטן התחתונה. במידה ואת סובלת מחום, דימום מאוד כבד וכאבי בטן עזים, חשוב שתפני אלינו או למיון.

האם היסטרוסקופיה אבחנתית מסוכנת?

מדובר בהליך רפואי בטוח לגמרי. במקרים נדירים, ייתכנו סיבוכים כדוגמת זיהום; דימום; קרעים ברחם; ופגיעה באיברים פנימיים.

כמה זה עולה ?

    • היסטרוסקופיה אבחנתית המבוצעת במסגרת ציבורית, נמצאת בסל הבריאות. אם את בוחרת במסגרת פרטית, ברוב המקרים ישנו החזר מסוים מטעם קופות החולים וביטוחי הבריאות הפרטיים.

אודות המחבר

תמונה של ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

התקשרי לקביעת תור
כתובתינו
דילוג לתוכן