אף על פי שהפלות הן הליך רפואי עתיק שמושרש עמוק בבסיס התרבות האנושית, המוניטין של הפלות הוא לא תמיד מסביר פנים. יש הסברים שונים ומגוונים שעשויים לנמק את המציאות הזאת, כאשר המשפיעים ביותר הם כנראה ניסיון העבר המר מתקופות בהן הפלות היו בלתי חוקיות, ותעמולת הנגד העקבית שמתנגדי ההפלות זורעים בהתמדה. כך, למשל, משפיעים פעילי הכנסייה הקתולית בארה”ב שמוחים ומפגינים נגד הפלות באופן קבוע ברחבי היבשת. הלכה למעשה, כאשר אנו בוחנים את העובדות היבשות, אנחנו דווקא מקבלים תמונת מצב הרבה יותר סימפטית מזו שהמתנגדים מנסים לצייר. למעשה, חלק גדול מהדעה הרווחת בציבור מבוססת על מיתוסים שכל קשר בינם למציאות הוא מקרי בהחלט.
הנה ארבע מיתוסים נפוצים על הפלות שהגיע הזמן לשבור!
אין מספיק רגישות כלפי נערות שמבצעת הפלות
אחד הקולות החוזרים ונשנים שאנו עדים להם במסגרת השיח הציבורי המתמשך בנושא, נוגע ליחס של מערכת הבריאות כלפי נערות המתמודדות עם הריונות בלתי רצויים. ניכר שקיימת דאגה רבה בקרב הציבור בדבר מידת הרגישות שמופנית כלפיהן, היקף הסיוע הכלכלי וכי”ב. למרבה השמחה, הדאגות הללו אינן מבוססות. איך זה עובד בישראל? ובכן, משרד הבריאות הוריד לקופות החולים נוהל מיוחד לטיפול בהפלות של נערות (עד גיל 19). הנוהל נועד על מנת לסייע לנערות שבהרבה מקרים נאלצות לשמור על חיסיון ודיסקרטיות רדיקליים. כך, למשל, מכתיב הנוהל במפורש שלא לערב הורים ובני משפחה. הוא מעניק חופש רב יותר בבחירת מיקום המוסד הרפואי. הוא מאפשר זירוז תהליכים למי שזקוקה לכך, ואפילו לא מחייב ביטוח רפואי כלשהו אלא אך רק הצגת תעודה מזהה. הוא מאפשר הקלה בתשלומי ההשתתפות העצמית למי שתזדקק לכך, וכמו כן, מאפשר להגביל את המידע בדבר ההפלה על מנת שלא יהיה תיעוד לכך בתיק הרפואי שנגיש לצפייה באתר קופת החולים, למשל. כל נערה שעוברת את התהליך מיודעת בזכויותיה. לרשות הנערות עומד מעגל של תמיכה מקצועית הן בפן הרפואי והן בפן הנפשי (במסגרת הרווחה).
הפלות הן הליך רפואי מסוכן
דווקא ההפך הוא הנכון. הפלות נחשבות לתהליך רפואי בטוח במיוחד. סיבוכים או בעיות רפואיות משמעותיות כתוצאה מביצוע הפלה הם נדירים למדי. למרבה האירוניה, הסטטיסטיקה מלמדת אותנו שללדת זה הרבה יותר מסוכן מלבצע הפלה. עוד ניתן ללמוד מהנתונים כי הפלה בשליש הראשון להריון היא הבטוחה ביותר. סיבוכים בעקבות הפלה שבוצעה בשליש הראשון להריון נאמדת בשיעור של פחות מ 0.9%. לפי נתוני ה ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists), הסיכוי של אישה למות בזמן לידה גדול יותר פי 14 מהסיכון במוות כתוצאה מהשלכות של סיבוכים הקשורים להפלה.
מיסוד ההפלות ועיגונן החוקתי מביא לכך שיותר נשים מבצעות הפלות
אחת המחלוקות הכי עתיקות בעולם שנותרות מחוסרות הסכמה באופן עקבי ומתמיד היא הפן המוסרי של הפלות. משחר ההיסטוריה התחלקו הדעות לשני מחנות מנוגדים: אלו המתנגדים להפלות ורואים בהן חטא מוסרי, ואלו שרואים בחטא המוסרי דווקא את שלילת הבחירה האישית של כל אישה לקבוע את גורלה וגורל גופה. הדעה הראשונה מיוחסת בדרך כלל למחנה השמרנים, ואילו השנייה המנוגדת לה, למחנה הליברלי. אנו פוגשים את המחלוקת הזאת גם בישראל. הדבר המעניין (וכנראה גם החשוב) ביותר בנוגע לנקודה הזו הוא ההבנה שהפלות התקיימו ויתקיימו בעולם תמיד. כל זמן שהציוויליזציה האנושית תישאר ממוסדת, הפלות ימשיכו להתקיים. אנו משערים שאין באמת צורך להסביר מדוע; נישואין, קריירה וסיכונים רפואיים הן רק דוגמאות ספורות שימשיכו להניע נשים לבצע הפלות כפי שהניעו אותן מימים-ימימה. הדרך היחידה לצמצמם סיכונים שכרוכים בהפלות למינימום ההכרחי היא עיגון חוקתי ומיסוד שלהן.
לעשות הפלה זה תהליך איטי, ארוך ומסורבל
לעיתים אנו מופתעים למשמע דבריהן של הנשים שמגיעות אלינו לקליניקה . אחת הטעויות הרווחות שמעוררות חשש בקרב נשים הבוחרות לבצע הפלה, מתייחסת לזמן ההמתנה הצפוי עד לוועדה ולהליך עצמו. נחדד ונבהיר כי לפי חוקי ההפלות במדינת ישראל, כל אישה בכל גיל וללא תלות בנסיבות המובילות אותה להפלה – נדרשת לעבור וועדה להפסקת הריון. רק לאחר שעוברים דרך הוועדה ומקבלים את ההיתר, ניתן להתחיל בבדיקות ולהתכונן לביצוע ההפלה. נשים רבות נוטות לחשוב שכל ההליך הזה הוא ארוך, איטי, מסורבל ובוודאי שיש תור. חשיבה מוטעית זו נובעת אולי מכך שמעורב בתהליך הזה גוף ציבורי (הוועדה) אך לאמיתו של דבר, בקליניקה שלנו, ניתן לבצע את הוועדה ואת ההפלה בתוך שני מפגשים בלבד. ברור לנו שזמן הוא פקטור קריטי במלאכה שלנו ולכן הקליניקה מתוגברת בצוות שיודע לתת מענה מהיר מאד.
אודות המחבר
ד"ר גיא גוטמן
רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.
הקונדום
הקונדום נחשב לאמצעי מניעה יעיל מאוד במשך מאות שנים הן כנגד הריונות לא רצויים, והן
מיתוסים הקשורים ליחסי-מין ללא אמצעי הגנה
ישנם הרבה מיתוסים הקשורים ביחסי מין ו”שיטות” למניעת הריונות לא רצויים. חשוב לזוכר כי שימוש
פוסטינור וגלולות היום שאחרי
גלולת היום שאחרי היא סוג של אמצעי מניעה לשעת חירום במידה וקיימת יחסי מין לא