אנו עובדים בבית חולים פרטי באישור משרד הבריאות

menu

פספוס של גלולה למניעת הריון: מה זה אומר? ואיך עליך לנהוג?

אמצעי מניעה הם דרך למנוע הריון, חלקם מכילים הורמונים ואחרים לא. אחד מהם הוא הגלולה, שאושרה לשימוש בארצות הברית בשנת 1957, ומאז הפכה לשיטה נפוצה למניעת הריון. לצד כל היתרונות של הגלולה למניעת הריון, חשוב גם לזכור שהיא אינה מונעת הדבקה במחלות מין, לעיתים השימוש בה כולל תופעות לוואי לא נעימות וכל עוד נוטלים אותה, חשוב להיות במעקב רפואי. אחת השאלות שאני נשאל לא פעם מתייחסות להחמצה של גלולה אחת או יותר, כולל תגובות כמו: "ד"ר אני לא זוכרת אם לקחתי היום או לא", כמו גם על ההשפעה של כל פספוס על המוגנות בעת קיום יחסי מין.

 

כיצד פועלות גלולות למניעת הריון?

כדי להבין מה המשמעות של אי לקיחת גלולה אחת או יותר, חשוב להבין את הקשר ההדוק בין האופן בו את יכולה להיכנס להריון, לבין הפעילות של הגלולה. כניסה להריון מתרחשת, כאשר מתקיים ביוץ, וזה אומר שהביצית משתחררת מהשחלה. בשלב הבא, הזרע אמור להפרות את הביצית. כעת, הביצית המופרית מתחברת לחלק הפנימי של הרחם, ומתחילה להתפתח לעובר ולתינוק/ת. ההורמונים בגופך, הם ששולטים בשחרור הביצית מהשחלה, ומסייעים בהכנת הגוף והרחם, לקבלת הביצית המופרית.

אמצעי מניעה הורמונליים, כדוגמת הגלולה וסוגים מסוימים של התקן תוך רחמי, מכילים כמות קטנה של הורמוני אסטרוגן ו/או פרוגסטרון, וכך יכולים לעצור את הביוץ, או להשפיע על רירית הרחם כדי להקשות על הזרע להגיע לביצית, במטרה להפרות אותה.

איך זה עובד?

גלולה למניעת הריון מכילה את ההורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון, המיוצרים באופן טבעי בשחלות. מטרת השימוש בגלולה היא למנוע את המפגש בין הזרע והביצית, על ידי הפרדתם או עצירת שחרור הביצית (ביוץ).

מהו אופן השימוש בגלולה למניעת הריון?

הדרך הסטנדרטית ליטול את הגלולה היא לקחת אחת מדי יום, למשך 21 יום. לאחר מכן את אמורה לקחת הפסקה של 7 ימים, במהלכם מופיע דימום/מחזור. לאחר 7 הימים, את אמורה לקחת גלולה מהחפיסה החדשה, וחוזר חלילה.

אופן השימוש בגלולה, כולל משך ההפסקה שיש לקחת, נובעים גם מסוג הגלולה שנבחרה עבורך.

כשמפספסים גלולה

סוגי גלולות למניעת הריון

ישנם שני סוגים עיקריים: הגלולה המשולבת, המכילה את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, המונעים מהשחלות שלך לשחרר ביציות; וגלולה המכילה רק את הורמון הפרוגסטרון, המתמקדת במניעת הגעת הזרע לביצית. חשוב שתתייעצי עם רופא/ת הנשים שלך ותקראי היטב את ההוראות שעל גבי החפיסה, כדי להבין בדיוק מהי הדרך הכי נכונה ליטול את הגלולות הספציפיות שאת לוקחת.

האם הגלולה אפקטיבית?

במידה ואת עוקבת אחר הוראות השימוש שרלוונטיות לגלולה למניעת הריון בה את משתמשת, מדובר על יעילות של כ-99% במניעת הריון. עליך ליטול את הגלולה בערך באותה שעה בכל יום. במידה וזה לא קורה, אם את מקיאה, משלשלת, או צורכת תרופות מסוימות, ייתכן שרמת האפקטיביות של הגלולה תרד.

תופעות לוואי אפשריות

תופעות הלוואי הקלות כוללות: שינויים במצב הרוח, בחילות, רגישות בחזה וכאבי ראש ויש הטוענים כי היא משפיעה על עלייה במשקל. זה אמור לעבור לאחר תקופה מסוימת ואם לא, חשוב להתייעץ עם הרופא/ה ואולי להחליף לסוג אחר. ישנם מקרים של מחזור קשה או דימום כבד, בהם גלולות מסוימות למניעת הריון, יכולות דווקא לעזור.

קיים סיכון נמוך מאוד לתופעות לוואי חמורות, כדוגמת הופעת קרישי דם והתפתחות סרטן צוואר הרחם, אבל הוא עדיין קיים, ולכן חשוב לבצע מעקב רפואי.

מה קורה אם פספסת גלולה אחת או יותר?

ובכן, כל החמצה של גלולה עלולה להשפיע על היכולת שלך להיכנס להריון, ועל ההגנה מפני הריון בלתי רצוי, במהלך קיום יחסי מין. פספוס של גלולה אחת יכול להשפיע ויחד עם זאת, כשמדובר בשתי גלולות ויותר, צריך ממש להיזהר!

 

מה עליך לעשות במידה והחמצת כדור אחד או יותר?

בעקרון, במידה ופספסת גלולה אחת או שהתחלת חבילה חדשה באיחור של יום, ייתכן שההגנה עדיין פועלת ויחד עם זאת, לא הייתי לוקח את הסיכון. אם מדובר על 2 גלולות ויותר, זה אומר שעליך להימנע מקיום יחסי מין בלתי מוגנים. כך או כך, חשוב ליטול את הגלולה או שתי הגלולות שפספסת,  גם אם זה אומר לקחת 2 גלולות ביום אחד, ואז להמשיך ליטול את יתר הגלולות שבחבילה כרגיל – בכל יום גלולה אחת.

במידה ושכחת לקחת גלולה אחת למניעת הריון, חשוב שתתחילי את ההפסקה בת 7 הימים – ללא הגלולות, עם סיום החפיסה, כרגיל. 

אם פספסת שתי גלולות או יותר, או שהתחלת חבילה חדשה באיחור של יומיים או יותר, עליך להקפיד על שני דברים. ראשית, חשוב ליטול את הגלולה האחרונה שפספסת, גם אם זה אומר שאת לוקחת 2 גלולות ביום אחד. את יתר הגלולות למניעת הריון שבחבילה, המשיכי ליטול כרגיל – גלולה אחת מדי יום.

בנוסף, חשוב מאוד שתשתמשי לאמצעי נוסף למניעת הריון, משום שכעת את לא בהכרח מוגנת מפני הריון בלתי רצוי.  

המשך ההתנהלות תלויה במספר הגלולות שנותרו בחפיסה:

  • במידה ונשארו 7 גלולות או יותר, הקפידי לסיים את האריזה, ואז המשיכי כרגיל עם 7 ימים במהלכם את לא צורכת גלולות.
  • במידה ואת רואה שבחפיסה נשארו פחות מ-7 גלולות למניעת הריון, הקפידי לסיים ליטול את כל הגלולות שבחפיסה. מיד לאחר מכן, התחילי עם חפיסה חדשה, ללא הפסקה הנהוגה בין חבילה אחת לשנייה.

 

גלולה נוספת – היום שאחרי

במידה ואת חוששת, או לא זוכרת האם לקחת גלולה או לא? או שפספסת 2 גלולות או יותר בזמן שקיימת יחסי מין, חשוב שתשקלי לקחת את 'הגלולה של היום שאחרי'. מומלץ לקחת את גלולה זו עד 72 שעות ממועד קיום יחסי המין הלא מוגנים, כמה שיותר מהר – ורק בהתייעצות עם הרופא/ה שלך, עם קופת חולים או עם איש/אשת מקצוע רלוונטיים.

אודות המחבר

ד"ר גיא גוטמן

ד"ר גיא גוטמן

רופא בכיר במרכז בריאות האישה של קופת חולים כללית, מומחה בגינקולוגיה ורפואת צוואר הרחם, בעל 20 שנות ניסיון מוצלח בפריון, מיילדות וגינקולוגיה.

עוד מידע חשוב...
התקשרי לקביעת תור
כתובתינו
דילוג לתוכן